Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa franceză: “Începe războiul comercial dintre Statele Unite şi China”

Preşedintele american Donald Trump anunţă o serie de sancţiuni economice împotriva Chinei, acuzată de concurenţă deloială. De partea sa, China se declară gata să treacă la represalii. În presa franceză unii comentatori consideră că Donald Trump a declarat de fapt război comercial Chinei, şi îşi exprimă temerea că ne aflăm în faţa unui grav conflict comercial mondial.

Acuzaţiile americane sunt fără menajamente. Casa Albă consideră că deţine toate dovezile posibile pentru a acuza China de furt de proprietate intelectuală. Prin diferite metode de fapt, şi prin regulile pe care le impune celor care vor să pătrundă pe piaţa chineză, Beijing-ul obţine importante transferuri de tehnologie. Ceea ce nu este o noutate, acest lucru se ştie de multă vreme. Nou este poate faptul că abia acum occidentalii se trezesc din extazul în care s-au aflat după ani şi ani de relaţii comerciale profitabile cu China, şi descoperă că această ţară îi va domina în curînd din punct de vedere tehnologic, financiar, comercial şi poate chiar militar. Războiul comercial al Statelor Unite cu China, dacă va intra într-adevăr într-o fază acută, riscă să aibă consecinţe pretutindeni pe planetă.

Printre altele administraţia Trump acuză Beijing-ul că exportă în Statele Unite produse subvenţionate, la preţuri mici, ceea ce a dus la un colosal deficit comercial. Anul trecut, de exemplu, arată Agenţia France Presse, doar la nivelul schimburilor de mărfuri, americanii au înregistrat un deficit de 375 de miliarde de dolari. Sumă astronomică, în creştere cu 8 la sută pe durata ultimilor 12 luni.

China a avertizat însă că va lua măsuri pentru a-şi apăra “drepturile şi interesele legitime”, iar Ministerul chinez al comerţului denunţă “protecţionismul şi unilateralismul” Washington-ului.

Întrucît America nu-şi poate permite să ducă un război comercial pe două fronturi în acelaşi timp, cu China şi cu Uniunea Europeană, Washington-ul s-a arătat în ultimul timp ceva mai conciliant cu europenii. Două dosare sunt vizate, legate de exporturile europene de oţel şi de aluminu. Reamintim că în urmă cu două săptămîni Donald Trump anunţa taxe vamale de 25 la sută pentru importurile de oţel şi de 10 la sută pe cele de aluminiu, ceea ce a suscitat critici severe pe plan internaţional. Chiar şi în sînul Partidului Republican din rîndurile căruia s-a impus Donald Trump au fost formulate rezerve.

Comisarul european însărcinat cu afacerile economice, francezul Pierre Moscovici, avertiza la începutul acestei luni că dintr-un eventual război comercial nu pot ieşi niciodată învingători, şi că toată lumea va avea de pierdut. De altfel Uniunea Europeană a agitat şi ea arma unor sancţiuni în direcţia Americii, pentru a-i semnala că nu va rămîne cu braţele încrucişate dacă exporturile ei vor fi penalizate. 

În contextul globalizării însă, al deschiderii pieţelor şi al circulaţiei de capitaluri, pot fi imaginate reguli mai juste şi mai echilibrate de natură să satisfacă pe toată lumea. Poate că actualele tensiuni comerciale dintre Statele Unite şi China au şi o parte bună, sunt semnul că un întreg model economic trebuie regîndit.