Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu naţional în Franţa pentru jandarmul ucis în atentat

beltrame.jpg

Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame, ucis de teroristul de la Trèbes dupà ce le-a luat locul unor ostateci pe 23 martie 2018
Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame, ucis de teroristul de la Trèbes dupà ce le-a luat locul unor ostateci pe 23 martie 2018
Sursa imaginii: 
Gendarmerie Nationale/Handout via REUTERS

Continuă în Franţa ancheta privind atentatele sângeroase de vineri de la Carcassonne şi Trèbes, soldate cu 4 morţi. Doi apropiaţi ai jihadistului Radouane Lakdim au fost interpelaţi iar la domiciliul teroristului au fost găsite mai multe documente referitoare la organizaţia stat islamic. Intre timp, clasa politică şi opinia publică a salutat unanim personalitatea locotenent-colonelului Arnaud Beltrame. Jandarmul a fost rănit mortal de teroristul refugiat într-un supermarket după ce a acceptat să devină ostatec în schimbul eliberării unor civili. Preşedinţia franceză a anunţat că un omagiu naţional îi va fi adus acestui jandarm.

"Arnaud Beltrame a murit ca un erou. El merită admiraţia întregii naţiuni pentru faptul că şi-a dat viaţa ca să ne protejeze concetăţenii" a declarat preşedintele Emmanuel Macron la aflarea morţii jandarmului. Un "omagiu naţional" i se va aduce respectivului, a mai promis şeful statului. De partea sa, ministrul francez de interne Gérard Collomb a salutat "sacrificiul" realizat de locotenent-colonelul decedat.

Arnaud Beltrame, în vârstă de 44 de ani, căsătorit dar fără copii, a avut un parcurs profesional strălucit. Absolvent al celebrei Scoli militare Saint-Cyr de unde iese şef de promoţie în 1999, Beltrame urmează apoi Scoala ofiţerilor de jandarmerie. De unde iese de asemenea şef de promoţie.

După ce e înrolat în trupele de elită ale jandarmeriei, ofiţerul este trimis în 2005 în Irak, ca paraşutist. Revine de acolo medaliat şi preia, la Paris, şefia Gărzii republicane care se ocupă de securitatea preşedinţiei. In 2010 este numit într-un alt post, şi mai mare, dar în provincie. Comandant de jandarmerie până anul trecut, numit consilier pe lângă secretarul general al ministrului Ecologiei, locotenent-colonel de doi ani de zile, ofiţerul fusese decorat cu Ordinul naţional al Meritului,

Admirat şi respectat de oamenii săi, Beltrame era capabil de gesturi eroice precum cel de vineri. E şi motivul pentru care nimeni din jurul său nu a fost surprins de ceeace s-a întâmplat. Pentru ultima sa misiune, salvarea ostatecilor de la Trèves, el a întruchipat idealul de devotament şi şi-a îndeplinit datoria, cu preţul propriei sale vieţi.

Ironia soartei, ofiţerul participase în urmă cu câteva luni la un exerciţiu care simula un omor în masă într-un supermarket. Reamintim că locotenent-colonelul i-a propus vineri teroristului refugiat în supermarketul din Trèbes să le ia locul civililor care erau reţinuţi. Radouane Lakdim a acceptat schimbul şi a petrecut mai multe ore în compania ofiţerului înainte de a-l răni cu cuţitul şi arma cu foc. La auzul împuşcăturilor, colegii jandarmului au intervenit pentru a-l neutraliza pe islamist. Dus se urgenţă la spital, ofiţerul rănit avea să moară în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

 
Omagiu naţional în Franţa pentru jandarmul ucis în atentat