Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy se declară victima unei "manipulări de o amploare inedită"

sarko.jpg

Colonelul si liderul libian Muammar Gaddafi, la palatul Elysée, în compania presedintelui francez Nicolas Sarkozy, 10 decembrie 2007
Colonelul si liderul libian Muammar Gaddafi, la palatul Elysée, în compania presedintelui francez Nicolas Sarkozy, 10 decembrie 2007
Sursa imaginii: 
REUTERS/Patrick Hertzog/Pool/File Photo

In urma inculpării sale pentru "corupţie pasivă", "finanţare ilegală a campaniei electorale din 2007" şi "folosirea unor fonduri libiene deturnate", Nicolas Sarkozy contraatacă. A fost mai întâi joi seara interviul de pe canalul de televiziune TF1. In această duminică, fostul şef de stat îşi detaliază apărarea în paginile ziarului Le Journal du Dimanche.

Nicolas Sarkozy se declară victima unei "manipulări de o amploare inedită". In opinia ex-preşedintelui, "trei grupuri de indivizi" ar fi, "din motive diferite", în spatele acestei manipulări pe care o denunţă vehement. Mai întâi "banda de asasini care-l înconjurau pe colonelul Gaddafi", apoi "confidenţii regimului Gaddafii" printre care se numără omul de afaceri şi intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine şi în fine "oamenii de la situl de informaţii Mediapart care se comportă ca nişte militanţi politici".

De ce ar dori toată acestă lume răul lui Sarkozy? Fostul şef de stat e de părere că "Mediapart a mediatizat acuzaţiile ca să-l facă să piardă alegerile", "clanul Gaddafi vrea să se răzbune pe el că l-a gonit de la putere pe ghid" iar "Takieddine face astea din motive financiare". Ex-preşedintele Franţei spune apoi că va demonta toate "minciunile şi afirmaţiile delirante" ale lui Takieddine.

In fine, în interviul din Journal du Dimanche, pe un ton la fel de combativ, Sarkozy le ia de asemenea apărarea lui Brice Hortefeux şi Claude Guéant, foştii săi miniştrii de interne. Si ei sunt cercetaţi în acest dosar. Dealtfel, în cadrul  controlului judiciar la care a fost supus - o premieră în Franţa pentru un fost preşedinte - Nicolas Sarkozy nu are voie să ia contact cu aceşti doi foşti apropiaţi colaboratori şi amici ai săi.

 
Nicolas Sarkozy se declară victima unei "manipulări de o amploare inedită"