Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu naţional pentru victimele atentatului de pe 23 martie

hotel_des_invalides_north_view_paris_7e_140402_1_0.jpg

Domul Invalizilor
Domul Invalizilor
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În cursul dimineţii de miercuri 28 martie va avea loc, la Domul Invalizilor la Paris, un omagiu naţional adus locotenentului colonel Arnaud Beltrame, care şi-a sacrificat viaţa vinerea trecută pentru a salva un ostatic. Preşedintele Emmanuel Macron urmează să pronunţe un elogiu funebru cu această ocazie.

Ceremonia va fi difuzată în direct de aproape toate posturile importante de televiziune, începînd cu ora 10 ora Franţei. Un minut de reculegere va fi păstrat la ora 10 în toate posturile de jandarmerie, de poliţie, în comisariate şi prefecturi. 200 de camarazi de arme ai lui Arnaud Beltrame vor fi prezenţi în curtea Palatului Invalizilor pentru a-l omagia.

Toate cele patru victime ale atentatului de vineri sunt de fapt omagiate într-un context în care Franţa doreşte să arate că rămîne unită în faţa terorismului, decisă mai mult decît oricînd să nu cedeze în faţa fanatismului.

În jur de 400 de persoane sunt invitate să asiste la acest moment: responsabili politici, parlamentari, doi foşti preşedinţi (François Hollande şi Nicolas Sarkozy), personalităţi din diverse domenii dar şi familiile victimelor precum şi alte persoane care au asistat la drama petrecută vineri în localitatea Trèbes.

Numai şeful statului va lua însă cuvîntul, iar cotidianul Le Figaro vorbeşte de un "omagiu de mare amploare".

"Franţa este o familie care şi-a pierdut patru dintre membrii ei, dintre care unul şi-a dăruit viaţa pentru a salva altă viaţă. Miecuri vom ieşi din contextul imediat al ororii pentru a ne înscrie în dimensiunea temporală lungă a destinului naţional”, a declarat purtătorul de cuvînt al guvernului, Benjamin Griveaux.

Ceremonia se anunţă emoţionantă şi Franţa are nevoie de un astfel de moment de reculege după noul atac terorist de vinerea trecută. In acelaşi timp ea are nevoie şi de o strategie nouă şi eficientă din partea preşedintelui pentru ca terorismul să fie redus la tăcere.