Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crimă cu caracter antisemit în Franţa

2018-03-27t105518z_239365985_rc12fa1fea00_rtrmadp_3_france-crime_1_0.jpg

Usa apartamentului unde locuia si a fost ucisa Mireille Knoll.
Usa apartamentului unde locuia si a fost ucisa Mireille Knoll.
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Clotaire Achi

Miercuri 28 martie a avut loc la Paris un “marş alb” în memoria unei femei de 85 de ani, Mireille Knoll, ucisă în mod bestial de doi indivizi acuzaţi în prezent că au avut motivaţii antisemite. Preşedintele Emmanuel Macron a asistat la înmormîntarea victimei şi a denunţat "obscurantismul barbar" de sorginte islamistă care i-am impins la crimă pe cei doi indivizi.

Asasinarea acestei femei este departe de a fi un fapt divers. Drama petrecută la Paris (tot vinerea trecută cînd a avut loc şi atentatul de lîngă Carcasonne) este mai degrabă simptomul unei societăţi bolnave. In această societate s-a infiltrat ceva toxic, un fel de ură hrănită de o ideologie criminală care poate fi comparată cu cea fascistă.  

Din 2006 încoace, arată Agenţia France Presse, 11 francezi au fost asasinaţi în Franţa pentru că aveau origini evreieşti. Tulburător este destinul aceste femei care în 1942 a scăpat ca prin minune de deportarea la Auschwitz. Pentru a muri la vîrsta de 85 de ani primind 11 lovituri de cuţit.

Cei doi suspecţi aflaţi în stare de arest se acuză unul pe altul de crimă, dar substratul antisemit este clar întrucît unul dintre cei doi a strigat “Allah Akbar” în momentul comiterii faptelor. Poliţia crede că iniţial cei doi indivizi, dintre care unul era un vecin al victimei, au avut intenţia de a comite un jaf.

"Constatarea este terifiană, ceea ce naziştii nu au putut face au făcut-o, cu aceeaşi ură, doi răufăcători" a declarat pentru Agenţia France Presse mare rabin al Franţei Haïm Korsia. Ministrul de interne Gérard Collomb recunoaşte că Franţa este confruntată cu o creştere a actelor antisemite. Comunitate musulmană în ansamblul ei denunţă şi condamnă caracterul antisemit al acestei crime, a declarat Marea Moscheie de la Paris.