Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jandarmul Arnaud Beltrame, un erou care încarnează “spiritul francez de rezistenţă”

2018-03-28t091908z_36108119_rc1bc21f8910_rtrmadp_3_france-security-memorial_0.jpg

Cortegiul cu corpul neînsufletit al locotenent-colonelului Arnaud Bertrame sosind la Palatul Invalizilor
Cortegiul cu corpul neînsufletit al locotenent-colonelului Arnaud Bertrame sosind la Palatul Invalizilor
Sursa imaginii: 
Credit foto: Ludovic Marin/Pool via Reuters

Franţa şi-a omagiat în mod solemn, miercuri 28 martie,  victimele atacului terorist de vinerea trecută. O ceremonie naţională a avut loc la Palatul Invalizilor unde preşedintele Emmanuel Macron s-a referit în mod special la locotenent-colonelul Arnaud Beltrame, cel care şi-a dat viaţa pentru a salva viaţa unui ostatic.

Membrii guvernului, doi foşti preşedinţi (François Hollande şi Nicolas Sarkozy), numeroşi deputaţi şi responsabili politici, în total în jur de 1200 de persoane au participat la acest moment omagial şi de reculegere. Seful statului francez Emmanuel Macron a denunţat în context “hidra islamistă”, inamic “insidios” care încearcă să creeze o Franţă paralelă, departe de valorile republicane. Jandarmul Arnaud Beltrame încarnează “spiritul francez de rezistenţă” şi a devenit “un erou francez”, a spus preşedintele.

Emmanuel Macron a fost singurul care a luat cuvîntul la această ceremonie transmisă în direct de zece posturi de televiziune. Pe fond de doliu au tăcut pentru moment vocile polemice legate de politica securitară a executivului, dar cu siguranţă că ele se vor exprima în zilele următoare.

Seful statului francez a evocat gestul jandarmului Arnaud Beltrame, care s-a oferit voluntar pe 23 martie să înlocuiască un ostatic:

“A accepta moartea pentru ca oameni inocenţi să trăiască, iată ce s-a aflat în inima angajamentului acestui soldat. A fi gata să-ţi dai viaţa, pentru că nimic nu este mai important decît viaţa unui concetăţean, iată resortul intim al acestei transcendenţe care îl anima pe Arnaud Beltrame. In acest angajament consistă grandoarea sa care a uimit Franţa.”

Preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut în acelaşi timp francezilor să dea dovadă de “vigilenţă sporită” în faţa “islamismului subteran” care încearcă să îndoctrineze cît mai multe spirite. “Franţa va cîştiga bătălia împotriva islamismului radical, cu calm şi fără enervare”, a mai spus preşedintele. El a mai pus accentul pe “coeziunea naţională” care se impune în astfel de momente.

Dincolo de aceste cuvinte şi de solemnitatea momentului, Franţa traversează însă din nou o perioadă de dezbateri viguroase legate de islamul radical. Pentru că întrebarea care se pune este: ce trebuie făcut pentru ca răul să fie tăiat din rădăcină? Ori, după cum arăta foarte clar primul ministru Edouard Philippe, risc zero în materie de terorism nu există, iar responsabilii politici care pretind că ar putea să obţină eradicarea terorismului de la o zi la alta, sau într-o perioadă scurtă de timp, sunt în mod clar nişte ipocriţi.

Mult mai plauzibilă este o concluzie precum cea formulată de ministrul economiei, Bruno Le Maire, care spune că lupta împotriva islamismului va dura timp de o generaţie. Ceea ce înseamnă… între 50 şi 75 de ani, daca nu cumva mai mult.