Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord şi simbolul trenului blindat

Tren blindat utilizat de Kim Jong il în cursul unei vizite în Rusia

Preşedintele nord-coreean Kim Jong Un doreşte denuclearizarea peninsulei coreene. Este ceea ce a declarat interesatul în persoană în cursul unei vizite neoficiale efectuată la Pekin, unde s-a întreţinut cu gazda sa preşedintele chinez Xi Jinping. Este pentru prima dată, de la preluarea puterii, cu şase ani în urmă, că dictatorul nord-coreean efectuează o vizită în străinătate. In spiritul dinastiei Kim, el s-a deplasat cu un tren blindat iar programul vizitei a fost ţinut secret.

De fapt, cu această vizită, China revine în centrul scenei diplomatice mondiale. Este limpede că preşedintele nord-coreean a venit să se sfătuiască, dacă nu cumva chiar să primească sfaturile lui Xi Jinping în perspectiva întîlnirii pe care ar uma să o aibă cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile făcute de Kim Jong Un la Pekin, toţi membrii dinastiei Kim nu fac altceva de peste jumătate de secol decît să lupte pentru pace şi stabilitate.

Mediile de informare chineze arată că întemeietorul Coreii comuniste, Kim il Sung, a dorit denuclearizarea, politică pe care a continuat-o fiul său Kim Jong il, şi pe care acum o continuă nepotul Kim Jong Un. Mai, mai să ne vină să credem că este numai vina Occidentului dacă în acest moment peninsula coreeană apare ca fiind una dintre zonele cele mai tensionate din lume.

In buna tradiţie a dinastiei Kim, preşedintele nord-coreean a venit în China purtînd un costum de tip maoist, dar soţia sa şi-a permis o ţinută vestimentară ceva mai occidentală. Cultul secretului s-a făcut şi el remarcat în contextul acestei vizite, agenţia de presă oficială chineză aşteptînd plecarea oaspetelui pentru a furniza informaţia legată de efectuarea vizitei. Liderul nord-coreean a încercat cu siguranţă şi să-şi îmbunătăţească relaţiile cu China, dat fiind că autorităţile chineze s-au arătat destul de iritate, în ultimul timp, de gesticulaţiile nucleare ale regimului de la Fenian. Pînă la întîlnirea cu Donald Trump, care ar urma să aibă loc la sfîrşitul lunii mai, preşedintele Kim Jong Un urmează să se mai vadă cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, la sfîrşitul lunii aprilie.

Preşedintele nord-coreean Kim Jong Un s-a deplasat la Pekin într-un tren blindat, care nu a trecut neobservat. De altfel aşa au început să apară ştirile despre această vizită, chiar dacă nu se ştia iniţial cine se afla în tren. Dinastia comunistă nord-coreeană pare să aibă o slăbiciune pentru acest mijloc de transport, care are însă şi o încărcătură simbolică, el face parte din mitologia dictaturii nord-coreene. 

Trenul blindat a devenit un simbol al revoluţiei întîi şi întîi în Rusia. Troţki, revoluţionarul care a format Armata Roşie, îşi avea cartierul general într-un tren blindat. Numeroase legende revoluţionare au apărut în jurul trenurilor blindate, iar unele trenuri de acest gen au devenit legendare stimulînd imaginaţia dar suscitînd şi frica. Kim Il-sung a fost oarecum campionul utilizării acestui mijloc de transport, iar în 1984 el a făcut o lungă călătorie în trenul său blindat, întîi la Moscova şi apoi în 7 ţări ale Europei de răsărit printre care şi România.

Fiul său, Kim Jong-il, despre care se spune că se temea de avion, a efectuat, între 1994 şi 2011 nici mai mult şi nici mai puţin decît şapte vizite în China. Din suita sa făceau parte de fapt trei trenuri blindate: primul verifica dacă drumul, sau mai bine spus calea ferată, era sigură, în al doilea se afla marele şef, iar al treilea transporta trupe şi materiale de comunicaţie. Viteza maximă a trenurilor era de 60 de kilometri pe oră, o măsură destinată evitării oricăror riscuri. De notat însă că într-un astfel de tren a murit Kim Jong-il, de o criză cardiacă, pe cînd se ducea să se întîlnească la Moscova cu preşedintele de atunci Dmitri Medvedev.

Vagoanele în care au călătorit Kim il Sung şi Kim Jong il sunt expuse în prezent ca obiecte de muzeu alături de mausoleul de la Fenian unde sunt depuse şi corpurile lor.

In ce-l priveşte pe actualul preşedinte nord-coreean, s-ar părea că lui nu-i prea plac în general călătoriile. In 2015 de exemplu şi-a anunţat iniţial prezenţa la Moscova, pentru aniversarea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, dar pînă la urmă şi-a anulat fără explicaţii călătoria.

Trenurile blindate de culoare măslinie din dotarea nord coreeană, chiar dacă in interior sunt extrem de luxoase, au ceva din altă epocă şi evocă amintiri mai degrabă sumbre, cum sumbră este şi ideologia dinastică a regimului de la Fenian.