Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa doreşte să nu rateze "trenul inteligenţei artificiale"

dwave_128chip_0.jpg

Ce ne facem daca inteligenta artificiala cade în mîini rauvoitoare?
Ce ne facem daca inteligenta artificiala cade în mîini rauvoitoare?
Image source: 
Credit foto: Wikipedia/D-Wave Systems

Preşedintele francez Emmanuel Macron a prezentat joi 29 martie un plan în favoarea "inteligenţei artificiale", tehnologii care sunt pe cale să revoluţioneze economia şi societatea. În acest domeniu primii lideri sunt Statele Unite şi China.

Emmanuel Macron doreşte de fapt ca Franţa să nu "rateze trenul inteligenţei artificiale", mai ales că în acest domeniu ea a fost depăşită nu numai de americani şi de chinezi, ci și de Marea Britanie, de Canada şi de Israel. Cu cîteva decenii în urmă se spunea "cine controlează informaţia controlează lumea". Acum specialiştii spun că lumea va fi dominată de cei care vor construi roboţi, maşini autonome, tehnologii de comandă vocală şi de identificare facială, maşini capabile să realizeze traduceri automate captînd toate nuanţele posibile, şi aşa mai departe.

Șeful statului francez consideră că Franţa poate fi atractivă pentru investitorii din acest domeniul şi pentru cercetători. Grupul sud-coreean Samsung a şi anunţat că va implanta în Franţa cel de-al treilea mare centru al său de cercetare dedicat inteligenţei artificiale. Dezvoltarea acestui domeniu face parte din priorităţile mandatului prezidenţial, ne informează Agenţia France Presse. Un raport de 200 de pagini a fost realizat pe această temă de o echipă de specialişti, condusă de matematicianul Cédric Villani, şi înaintat preşedintelui. Iar una din întrebările pe care şi-o pun aceştia este: ce sens trebuie conferit inteligenţei artificiale?

Există unele aspecte neliniştitoare legate de capacitatea unor maşini gigantice de a realiza analize pe care creierul uman nu le poate face. Un corolar etic este necesar în această perspectivă, şi ideal ar fi ca umanitatea în ansamblul ei să beneficieze de enormele stocuri de date acumulate pînă acum de intreprinderi private precum Google, Facebook sau Amazon.

Canada va găzdui la toamnă un "summit" al inteligenţei artificale, în speranţa că aceasta va fi utilizată… cît mai inteligent cu putinţă.