Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa îşi exprimă "sprijinul" faţă de kurzii din Siria, spre indignarea Ankarei

2018-01-05t162319z_1079421570_rc19a05d1ab0_rtrmadp_3_france-turkey.jpg

Recep Tayyip Erdogan si Emmanuel Macron
Recep Tayyip Erdogan si Emmanuel Macron
Image source: 
credit foto: REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Preşedintele Emmanuel Macron a primit joi seară (29 martie) la Palatul Elysée o delegaţie siriană reprezentînd Forţele democratice siriene, mai precis coaliţia arabo-kurdă din Siria. Seful statului francez i-a asigurat pe kurzii sirieni de "sprijinul" Franţei într-un moment cînd Turcia face tot posibilul pentru a împiedica formarea unei zone autonome kurde în nordul Siriei. Propunerea lui Emmanuel Macron de a "media", împreună cu comunitatea internaţională, eventuale discuţii între kurzii sirieni şi Ankara a fost în mod vehement respinsă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan s-a declarat "extrem de afectat" de atitudinea Franţei, pe care o consideră “total eronată”. “Cine sunteţi voi ca să vorbiţi de mediere între Turcia şi o organizaţie teroristă?”, a spus preşedintele turc, cuvinte reluate de Agenţia France Presse. Discursul său a fost extrem de virulent faţă de iniţiativa preşedintelui Macron de a-i primi pe reprezentanţii kurzilor sirieni la Paris, ceea ce înseamnă o evidentă recunoaştere a rolului pozitiv jucat de aceştia în Siria.

Citez tot din declaraţiile lui Recep Tayyip Erdogan, reluate de France Presse: “Cei care dorm şi se trezesc cu terorişti, cei care îi primesc pe terorişti în palatele lor vor înţelege mai devreme sau mai tîrziu eroarea comisă”. El a mai calificat Franţa drept o ţară care “nu şi-a asumat încă trecutul sîngeros şi murdar”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi exprimă poate mai zgomotos decît era necesar “indignarea” în direcţia Franţei pentru a transmite probabil un mesaj şi în direcţia Berlinului. În ultimul timp, după o lungă tăcere, mai mulţi responsabili europeni, printre care cancelara germană Angela Merkel, şi-au exprimat dezacordul în legătură cu atacurile turcilor împotriva kurzilor sirieni. Numeroşi intelectuali şi editorialişti au lansat deasemenea semnale de alarmă spunînd: atenţie, Turcia este un fals aliat al Occidentului în timp ce kurzii s-au luptat cu toate forţele de partea occidentalilor pentru a învinge Organizaţia stat islamic.

Sigur că principala obsesie a lui Recep Tayyip Erdogan este aceea de a-i împiedica pe kurzii din regiune să se unească, să avanseze spre idealul lor, de creare a unui Kurdistan independent. Nu toţi kurzii însă trebuie analizaţi după criteriile lui Recep Tayyip Erdogan. Partidul muncitorilor din Kurdinstanul turc este considerat o organizaţie teroristă atît de Turcia cît şi de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Kurzii sirieni, însă, afirmă că nu au nici o legătură cu Partidul muncitorilor din Kurdistan, şi au reprezentat principala forţă care, pe teren, a contribuit la înfrîngerea jihadiştilor.

Ar fi imoral şi contra-productiv ca occidentalii să uite acum de kurzii sirieni, sau să-i sacrifice total în numele aşa-zisei alianţe cu Turcia. O alianţă care începe să fie mai mult de faţadă, chiar dacă Turcia face parte din NATO. Ankarei i se reproşează printre altele că s-a aliat cu islamişti radicali din Siria pentru a-i combate pe kurzi…

In orice caz, Franţa tulbură puţin apele în Siria prin iniţiativa lui Macron, într-un context cînd Donald Trump declară că în curînd armata americană se va retrage total din Siria. După cum arată filozoful Bernard Henri-Lévi, dacă americanii pleacă din Siria iar europenii se retrag şi ei, vor rămîne la faţa locului, într-o luptă confuză şi viscerală, cinci puteri “autoritare şi totalitare”: Rusia, Iranul, Turcia, Arabia Saudită şi… Bachar al-Assad. Filozoful francez a scris de altfel şi o carte pe acest subiect intitulată “Imperiul cu cinci regi”.

Cu siguranţă că punctul său de vedere este interesant, deşi Bernard Henri-Lévi s-a mai şi înşelat în analizele sale, mai ales atunci cînd l-a îndemnat pe Nicolas Sarkozy să intervină în Libia.