Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tradiţii pascale în Franţa: "vînătoarea" de ouă de ciocolată

Consumul de ciocolata este în crestere, o penurie de anunta peste cîteva decenii pe fond de exces...

Printre tradiţiile pascale franceze se numără şi "vînătoarea de ouă de ciocolată" rezervată copiilor cu complicitatea părinţilor şi cu un buget adecvat.

În evul mediul toată săptămîna care urma după Paşte era una în care nu se lucra. Napoleon Bonaparte a redus însă această săptămînă la o singură zi, cea de luni, iar tradiţia a rămas în vigoare pînă azi. "Le lundi de Pâques", lunea de după Paşte este deci zi liberă în Franţa.

Un obicei care s-a înrădăcinat profund în tradiţia pascală franceză este "la chasse aux œufs", sau altfel spus "vînătoarea de ouă" de ciocolată. Părinţii au grijă să ascundă, în apartament sau în curţi şi grădini, ouă, iepuraşi şi diverse figurine de ciocolată, iar copiii se amuză copios căutîndu-le şi apoi devorîdu-le.

Cifra de afaceri a magazinelor specializate în ciocolată creşte vertiginos în perioada pascală. 20 la sută din consumul anual de ciocolată în Franţa se produce în zilele de Paşte, iar în total Franţa consumă cam 15 000 de tone de ciocolată în această perioadă. Ceea ce înseamnă 57 de kilograme de ciocolată devorate pe secundă (precizez acest lucru pentru amatorii de cifre senzaţionale).

Conferinţa episcopilor francezi afirmă, pe site-ul ei, că acest obicei este pur comercial şi nu are nici o legătură cu religia. Personal am găsit în presă şi o altă explicaţie. S-ar părea că obiceiul s-a născut în Germania, unde părinţii le ofereau copiilor ouă sau dulciuri, sau şi unele şi altele, în ziua de Paşte. Şi pentru ca suspansul să fie mai mare, dulciurile erau ascunse în curtea sau în grădina casei, unde, bineînţeles, mai trăiau şi mici animale. Aşa s-ar fi născut convingerea copiilor că respectivele dulcuri sunt aduse de Paşte de un iepuraş. De unde omniprezenţa iepuraşului în zilele pascale, ca un fel de mesager care aduce toate aceste ouă care între timp au devenit de ciocolată.

În familiile catolice franceze nu există copil care să nu se bucure de această tradiţie a "vînătorii de ouă". În mod normal ea se desfăşoară duminica, dar în unele familii începe de sîmbătă şi uneori se repetă şi duminica şi chiar şi în lunea Paştelui.

În toată Franţa sunt organizate astfel de "vîntori" publice. La Paris, de exemplu, copiii sunt invitaţi să "vîneze ouă de ciocolată" în diferite locuri cum ar fi Muzeul ciocolatei, grădina zoologică sau parcurile din jurul bulevardului Champs-Elysées. În spaţiul cultural-comercial de la Bercy-Village copiii sunt invitaţi luni 2 aprilie să găsească o mie de ouă şi figurine de ciocolată, ascunse cu grijă dar indicate pe un plan. Jocul este rezervat copiilor avînd între cinci şi zece ani, însoţiţi de un adult, iar producătorul de ciocolată Eric Kayser îşi face o excelentă publicitate cu această ocazie.

Au într-un fel dreptate episcopii francezi: ca şi Crăciunul, Paştele începe să aibă o dimensiune tot mai comercială.