Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune anuală a musulmanilor din Franţa

2018-03-30t155855z_195572621_rc140858bc30_rtrmadp_3_france-muslim_0.jpg

Tîrgul musulman, Le Bourget, 30 martie 2018
Tîrgul musulman, Le Bourget, 30 martie 2018
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

În nordul Parisului, în localitatea le Bourget, se desfăşoară cea de-a 35 reuniune a "Musulmanilor Franţei", precum şi un Salon (sau tîrg) musulman. Contextul este însă tensionat datorită recentelor atentate din sud-vestul Franţei, iar unii responsabili politici francezi consideră că Fraţii musulmani au un rol dominant în organizarea respectivelor manifestări.

"În lumina Coranului" este tema generală a acestei reuniuni anuale, care a început pe 30 martie şi se va termina luni 2 aprilie, în Pavilionul expoziţional de la Bourget. La "tîrgul musulman" pot fi achiziţionate cărţi, haine, bijuterii, mobilă, produse alimentare, multe provenind din ţările Magrebului.

Mai sunt programate conferinţe şi dezbateri, au fost amenajate expoziţii iar diverse şcoli şi asociaţii sunt prezente cu standuri. Într-un fel sau altul "lumina Coranului" se regăseşte în multe dintre evenimentele de la Bourget, inclusiv în contextul unor conferinţe pe tema Coranului sau a tradiţiilor profetice.

În jur de 170 000 de vizitatori, din Franţa şi din întreaga Europă sunt aşteptaţi în aceste zile la toate aceste evenimente, organizatorul principal fiind organizaţia "Musulmanii Franţei", care pînă nu demult s-a numit Uniunea organizaţiilor islamice din Franţa. Unii lideri politici francezi consideră însă că această organizaţie ar trebui interzisă întrucît este mult prea înfeudată doctrinei Fraţilor musulmani.

De notat anul acesta absenţa unuia dintre conferenţiarii care de obicei făcea săli arhipline, este vorba de Tariq Ramadan, islamolog franco-elveţian, arestat în prezent şi acuzat de violenţe sexuale şi viol.

Cotidianul Le Figaro semnalează că atenatul comis pe 23 martie lîngă Carcasson de un musulman radicalizat nu a fost condamnat în mod explicit de organizaţia Musulmanii Franţei, care s-a mulţumit doar să-şi arate compasiunea faţă de una din victime, locotenent-colonelul Arnaud Beltrame.

Citez din Le Figaro: "În realitate nici una din multiplele asociaţii care constituie islamul în Franţa nu îndrăzneşte public să puncteze nici cea mai mică responsabilitate a islamului, chiar şi indirectă, în privinţa acestui atac terorist şi a celorlalte care l-au precedat." Tot Figaro explică şi motivul: o astfel de punere în cauză a islamului ar însemna un risc pentru respectivele asociaţii de a-şi pierde membrii, în special pe cei tineri.