Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al-Sissi reales preşedinte în Egipt, ce va face însă cu victoria sa?

000_m93u3_0.jpg

Abdel Fattah al-Sissi, reales presedinte cu aproape 97 la sută din voturi.
Abdel Fattah al-Sissi, reales presedinte cu aproape 97 la sută din voturi.
Sursa imaginii: 
Credit foto: HALED DESOUKI / AFP

Luni 2 aprilie sunt anunţate în mod oficial rezultatele scrutinului prezidenţial din Egipt, dar presa egipteană celebrează deja de cîteva zile victoria lui Abdel Fattah al-Sissi, reales cu aproape 97 la sută din voturi. În căutare de legitimitate democratică, al-Sissi a sperat că electoratul se va mobiliza masiv la urne, şi i-a acordat trei zile în acest scop. Participarea a fost însă slabă, mai rămîne de văzut ce va face acest militar de carieră cu victoria sa.

Destinul unor ţări şi al unor popoare mă face uneori să mă întreb serios dacă există progres în istorie. In Egipt, de la căderea monarhiei în 1952, s-au perindat la putere şase preşedinţi, dintre care cinci au fost militari. Singurul care a fost un civil şi pe care egiptenii l-au ales în mod democratic, după revoluţia din 2011, Mohamed Morsi, a avut ca proiect transformarea ţării într-o republică islamică rigoristă dominată şi controlată pe toate palierele ei, inclusiv în viaţa intimă a oamenilor, de Frăţia Musulmană.

Al-Sissi a intrat în arena politică asumîndu-şi un rol de salvator al ţării, dar prima sa grijă a fost aceea de a reduce la tăcere toate vocile susceptibile să i se opună, de la islamişti la liberali. În Egipt şi în străinătate întrebarea pe care şi-o pun acum comentatorii este ce va face Al-Sissi în cursul acestui nou mandat?  Ideal ar fi ca acest militar care deţine puterea absolută să ducă o politică de reconciliere naţională, şi mai ales să se reconcilieze cu un tineret dezamăgit. Mareşalul Al-Sissi ar mai trebui, în acelaşi timp, să redinamizeze economia, pentru că mulţi egipteni spun că o duceau mai bine înainte de revoluţie, pe vremea lui Mubarak, cînd cel puţin un sector era înfloritor, cel al turismului. 

Al-Sissi beneficiază de un important sprijin popular, inclusiv din partea femeilor cărora Fraţii musulmani, cît s-au aflat la putere, le-au interzis dreptul de a munci. Minoritatea coptă, oamenii de afeceri, occidentalii, Fondul Monetar Internaţional, îl sprijină în prezent pe Al-Sissi şi preferă stabilitatea fără democraţie decît haosul şi regresul social pe fond de libertate electorală.

Un diplomat francez citat de Le Figaro consideră, în orice caz, că mareşalul dispune de numeroase atuuri şi că n-ar mai trebui să conducă Egiptul "ca şi cum ar fi o cazarmă".