Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela şi simbol al luptei anti-apartheid, a murit

wini.jpg

Winnie Mandela, în decembrie 2017, la Conferinta nationalà ANC de la Johannesburg
Winnie Mandela, în decembrie 2017, la Conferinta nationalà ANC de la Johannesburg
Image source: 
REUTERS/Siphiwe Sibeko

Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela, a murit, în vârstă de 81 de ani, într-un spital din Africa de sud. Figură controversată, Winnie Mandela rămăsese activă în politica sud-africană şi după divorţul de deținătorul premiului Nobel pentru pace.

Născută în septembrie 1936 în aceeaşi zonă a Africii de sud de unde venea şi Nelson Mandela, Winnie Mandela devenise simbolul luptei anti-apartheid în timpul celor 27 de ani de detenţie a soţului ei. Ea însăşi fusese de mai multe ori încarcerată din cauza acţiunilor duse contra regimului segregaţionist.

«Mama naţiunii» cum fusese ea poreclită, era însă şi o figură controversată. În primul rând pentru că a încurajat violenţa, torturile şi chiar omorurile în timpul apartheidului. Apoi, în 1991, avea să fie găsită vinovată de complicitate în răpirea a patru tineri de către membri gărzii sale. Unul dintre ei avea să moară. Condamnată iniţial la 6 ani închisoare, ea este ulterior graţiată şi pusă doar să plătească o simplă amendă.

Anul următor, Winnie Mandela este demisă din echipa de conducere a partidului ANC pe motiv de corupţie şi proastă gestiune. În fine, în 1995, pe când era vice-ministrul Culturii în guvernul soţului ei, este demisă din post pe motiv de insubordonare.

Discursurile sale violente şi acuzaţiile care i se aduc o vor îndepărta repede de soţul ei, laureat al premiului Nobel pentru pace. În 1996 cuplul Winnie şi Nelson Mandela divorţează. Cum notează însă corespondentul RFI la faţa locului, «în Africa de sud, Winnie Mandela era de veghe şi azi, capabilă să fie foarte critică faţă de propriul ei partid».

 
Winnie Mandela, fosta soţie a lui Nelson Mandela şi simbol al luptei anti-apartheid, a murit