
Special Paris
O nouă dramă a imigraţiei : clandestinii africani din Israel riscă expulzarea
2014-01-05t121101z_1310792286_gm1ea151k0701_rtrmadp_3_israel-migrants_0.jpg

Potrivit autorităţilor israeliene, în jur de 42 000 de migranţi africani trăiesc în prezent pe teritoriul Israelului. Aceşti migranţi au sosit, în marea lor majoritate, după 2007, din peninsula Sinai. Între timp frontiera cu Egiptul a fost total securizată şi imigraţia din respectiva regiune total oprită. Un acord semnat cu ONU prevedea iniţial acordarea unor documente de sejur pentru 16 000 de migranţi sosiţi din Sudan şi Eritreea. Și tot 16 000 urmau să fie primiţi de diferite ţări occidentale. Această înţelegere era menită să evite expulzarea respectivilor migranţi, "soluţie" care a stîrnit puternice controverse.
Marţi 3 aprilie Benjamin Netaniahu a anunţat anularea acordului. Iată o declaraţie a sa reluată de Agenţia France Presse: "În ciuda restricţiilor juridice şi a dificultăţilor crescînde, noi vom continua cu hotărîre să punem totul în acţiune pentru a-i scoate pe clandestini din ţară".
În noile condiţii Israelul este totuşi confruntat cu o altă dilemă: Sudan şi Eritreea sunt ţări afectate de războaie civile, iar a-i trimite înapoi pe migranţi înseamnă a le pune viaţa în pericol. Benjamin Netaniahu s-a gîndit la un moment dat să-i trimită pe migranţii africani indezirabili în Rwanda, dar autorităţile rwandeze au spus un "nu" categoric. O nouă dramă a imigraţiei se joacă în aceste zile, de data aceasta în Israel, unde Benjamin Netaniahu a declarat că este obligat să-şi schimbe uneori deciziile “pentru binele statului israelian şi al cetăţenilor săi".