Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«A lucra în fustă scurtă este o incitare la viol»-mărturie dintr-un raport consacrat violenţelor sexuale şi sexiste

groupe_f.jpg

Mesaj al grupàrii "Groupe F", autoarea raportului privind felul în care politia trateazà plângerile pentru violente sexuale si sexiste
Mesaj al grupàrii "Groupe F", autoarea raportului privind felul în care politia trateazà plângerile pentru violente sexuale si sexiste

În urmă cu o lună, o asociaţie feministă franceză pe nume «Groupe F», a lansat o amplă anchetă referitoare la felul în care poliţia şi jandarmeria analizează şi tratează plângerile depuse de femei în urma unor violenţe sexiste şi sexuale. Rezultatul celor peste 500 de mărturii este alarmant.

Rezultatele acestei anchete inedite sunt uluitoare. Uluitoare şi alarmante. Un singur procent e suficient pentru a ilustra situaţia disperată a celor care vin la poliţie în speranţa de a găsi acolo sprijin: 91% din cazurile examinate sunt prost sau deloc tratate de poliţie.

«Groupe F» spune astfel că unii poliţişti refuză să înregistreze plângerile, alţii încearcă să banalizeze faptele sau să culpabilizeze victimele. Ori, pentru gruparea feministă care denunţă deci aceste dificultăţi, «poliţia şi jandarmeria sunt veriga indispensabilă pentru a pune capăt violenţelor sexiste şi sexuale».

Printre mărturiile culese, iată câteva exemple. Unei femei venită la comisariat ca să depună plângere pentru violenţe conjugale, i s-a răspuns astfel : «Nu e mare lucru, o să-i distrugeţi viaţa aşa soţului. Mai bine gândiţi-vă la copii». Alteia, venită să depună plângere pentru viol, poliţistul i-a spus că «Nu poate fi vorba de viol câtă vreme l-aţi invitat pe agresor acasă». Unei angajate dintr-un bar care se plângea că a fost victima unei tentative de viol, i s-a replicat că «A lucra în fustă scurtă este o incitare la viol». În fine, o poliţistă a încercat s-o convingă pe presupusa victimă a unui viol astfel : «Ce povesteşti tu, nu e un viol. Un viol se petrece noaptea, de exemplu într-o parcare, şi este comis de un necunoscut înarmat».

«Acest gen de comportament descurajează victimele iar uneori provoacă chiar suferinţe suplimentare. În plus, aceste disfuncţionări transmit un mesaj de impunitate agresorilor», estimează autorii anchetei. Care reamintesc că a refuza înregistrarea unei plângeri este un lucru ilegal. Din 2001, o circulară înlesneşte demersurile pe care trebuie să le facă presupusele victime.

O victimă din zece depune plângere şi doar un violator din 100 este condamnat

Lansată pe 12 martie de «Groupe F» şi de pagina «Paye ta police» de pe reţeaua Tumblr, ancheta a permis culegerea, în doar zece zile, a peste 500 de mărturii de femei (şi câţiva bărbaţi).

De mai mulţi ani, diverse dispozitive au fost instaurate pentru a ameliora tratarea plângerilor depuse de femei pentru violenţe. Problema este că aceste dispozitive mai sunt adesea privite cu scepticism de interlocutori. O sensibilizarea nouă a fost făcută după declanşarea scandalului Weinstein, lucru care a permis femeilor să evoce mai uşor abuzurile la care au fost supuse.

Potrivit statisticilor ministerului francez de interne, plângerile pentru violuri şi agresiuni sexuale au crescut cu 10-12% în 2017 faţă de anul precedent.

Un raport din 2016 realizat de Înaltul consiliu pentru egalitatea între femei şi bărbaţi estima că în fiecare an, în Franţa, 84.000 de femei între 18 şi 75 de ani şi 14.000 de bărbaţi sunt victimele unor violuri sau tentative de viol. În 9 cazuri din 10, victima îşi cunoştea agresorul. Doar o victimă din zece depune plângere şi doar un violator din 100 este condamnat, nota atunci preşedinta Inaltului consiliu.

Violenţele sexuale şi sexiste din Franţa, prea puţin luate în serios de poliţie şi jandarmerie
Tags: