Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Israel are dreptul să existe»-prinţul moştenitor al Arabiei saudite

mbs.jpg

Mohamed bin Salman, printul mostenitor al Arabiei saudite, în compania presedintelui american Donald Trump la Washington, pe 20 martie 2018
Mohamed bin Salman, printul mostenitor al Arabiei saudite, în compania presedintelui american Donald Trump la Washington, pe 20 martie 2018
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Mohamed bin Salman surprinde iarăşi lumea. Într-un interviu acordat revistei americane The Atlantic, prinţul moştenitor al Arabiei saudite spune că Israelul «are dreptul la un teritoriu». Să fie vorba de o simplă declaraţie sau asistăm la o adevărată apropiere între Ryad şi Tel Aviv?

«Cred că palestinienii şi israelienii au dreptul la propriile lor teritorii. Trebuie să obţinem însă un acord de pace pentru a garanta fiecăruia stabilitatea şi pentru a întreţine relaţii normale». Iată în integralitate declaraţia lui MBS – cum i se spune pe scurt lui Mohamed bin Salman – făcută revistei The Atlantic.

Precizăm că prinţul moştenitor al Arabiei saudite, azi în vârstă de 32 de ani, nu recunoaşte astfel şi existenţa statului evreu. O existenţă pe care dealtfel Ryadul a refuzat dintotdeauna s-o accepte, câtă vreme Israelul nu se retrage din teritoriile ocupate după 1967, teritorii pe care palestinienii le revendică pentru a-şi clădi propriul stat.

Din spusele corespondentului RFI, «noutatea cea mare acum nu vine atât din faptul că prinţul moştenitor le recunoaşte israelienilor dreptul la un pământ, cât din faptul că Arabia saudită face presiuni mari pentru a-i obliga pe palestinieni să renunţe la ideea de a face din Ierusalimul de est capitala viitorului lor stat. Ca şi Israelul şi Washington, MBS sugerează ca această capitală să fie Abu Dis, micuţă periferie a Ierusalimului aflată în Cisiordania».

Reamintim că declaraţiile lui Mohamed bin Salman au fost făcute cu ocazia turneului pe care respectivul îl întreprinde în SUA unde caută – şi a găsit – sprijin în campania sa contra influenţei iraniene în Orientul apropiat şi mijlociu.

Apropierea Arabiei saudite de Israel s-ar face pentru a contra Iranul

Speculaţiile analiştilor merg în acest sens, tind să acrediteze ipoteza unei apropieri saudito-israeliene pentru a face faţă influenţei tot mai mari a Iranului în regiune. Se ştie că atât Israelul cât şi Arabia saudită sunită consideră Iranul şiit ca pe o ameninţare imediată. «Împărtăşim multe interese cu Israelul şi, dacă ajungem la pace, vor exista multe interese între Israel şi ţările Consiliului de cooperare din Golf» a mai precizat MBS.

Trebuie precizat că luna trecută, după doi ani de negocieri, Arabia saudită şi-a deschis pentru prima dată spaţiul aerian zborurilor israeliene.

Actuala administraţie americană militează pentru o apropiere israeliano-saudită, tocmai pentru a redesena echilibrele regionale şi a contra influenţa crescândă a Iranului. Asta în contextul în care palestinienii au declarat recent că nu-i mai doresc pe americani ca mediatori de pace în procesul israeliano-palestinian după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Premierul Beniamin Netaniahu nu ezita de partea sa să califice recent regatul wahhabit drept un «aliat indispensabil al statelor arabe care se opun Teheranului».

 
«Israel are dreptul să existe»-prinţul moştenitor al Arabiei saudite