Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin, Erdogan, Rohani: summit legat de Siria şi de remodelarea influenţelor regionale

2017-11-22t155053z_1193313092_rc1162cf4890_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-russia-summit_0_0.jpg

Hassan Rohani, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan la Soci, în Rusia, pe 2 noiembrie 2017
Hassan Rohani, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan la Soci, în Rusia, pe 2 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
Credit foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Turcia, Rusia şi Iranul se angajează să obţină o încetare a focului "durabilă” în Siria. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a primit miercuri 4 aprilie la Ankara pe omologii săi rus şi iranian, respectiv Vladimir Putin şi Hassan Rohani, pentru a discuta în special despre Siria. Cei trei lideri au însă viziuni mai largi pentru regiunile în care vor să-şi extindă influenţa.

Nu este prima dată cînd acest "trio" transmite un fel de mesaj Occidentului. El ar putea fi formulat astfel: nu vă mai amestecaţi în zonele noastre de influenţă, rezolvăm noi înşine problemele intervenite în aceste regiuni. Cei trei preşedinţi, Putin, Erdogan şi Rohani, au multe lucruri în comun, poate mai multe asemănări decît diferenţe. Ei reprezintă de fapt trei nostalgii imperiale: cea ţaristă, cea otomană şi cea persană. Toţi trei consideră că este legitimă politica lor de a-şi reimpune autoritatea în spaţiile pe care, istoric vorbind, le-au dominat. Fiecare în parte se sprijină pe cîte o doctrină religioasă mai mult decît pe valorile occidentale. Si toţi trei privesc cu aceeaşi animozitate spre Occident şi spre criteriile democraţiei. Împreună, cei trei au lansat, la Astana, un proces de pace legat de Siria, în paralel cu eforturile occidentalilor, la Geneva, de a pune capăt dramei siriene.

Acestea fiind spuse, între cei trei există şi disensiuni. Vladimir Putin şi Hassan Rohani l-au sprijinit constant pe preşedintele sirian Bachar al-Assad. Turcia a finanţat însă forţe anti-Assad, ba chiar forţe jihadiste împotriva cărora Rusia, de exemplu, luptă fără ezitare. Mai nou, faptul că Turcia a intervenit militar pe teren în nordul Siriei, pentru a-i împiedica pe kurzi să creeze o zonă autonomă, nu convine nici Moscovei şi nici Teheranului.

Datorită ajutorului oferit de ruşi şi de iranieni, Bachar al-Assad a recuperat aproape jumătate din teritoriul sirian. Iar în contextul în care preşedintele american Donald Trump declară că soldaţii americani se vor retrage curînd total din Siria, atît Moscova cît şi Ankara şi Teheranul se gîndesc bineînţeles cum să redeseneze geopolitic întreaga regiune.

Înainte de această întîlnire în trei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit cu toate onorurile pe omologul său rus, cu care s-a reconciliat după o gravă criză diplomatică, intervenită la sfîrşitul anului 2015. Acum ruşii vor construi o primă centrală nucleară în Turcia, şi vor livra turcilor, mai repede decît fusese prevăzut iniţial, rachete de tip S-400. Acest ultim contract îi irită destul de tare pe occidentală, pentru că pe hîrtie Turcia face parte din Alianţa Atlantică, şi ar fi fost normal să se aprovizioneze cu arme de la aliaţii ei. Agenţia France Presse arată într-o depeşă că Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan s-au întîlnit de opt ori anul trecut, şi în plus au avut un mare număr de convorbiri telefonice. Cei doi s-au mai angajat să construiască un gazoduct, este vorba de proiectul TurkStream, care îi va permite Rusiei să exporte gaz spre Europa ocolind Ucraina, întrucît gazoductul va trece prin Marea Neagră şi prin Turcia. Corespondentul la Ankara al Agenţiei France Presse consideră că Putin, Erdogan şi Rohani acţionează ca veritabili “maîtres du jeu”, altfel spus ei conduc acum jocurile în Siria. Reţin însă şi o analiză publicată de Courrier International unde Vladimir Putin este numit "maître du désordre", pentru capacitatea sa de a provoca dezordine în zonele care îl deranjează, cum ar fi spaţiul occidental.