Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: ex-preşedintele Lula da Silva, la un pas de închisoare

lula.jpg

Ex-presedintele Braziliei, Lula da Silva, vinovat de coruptie, s-ar putea regàsi dupà gratii în urmàtoarele zile
Ex-presedintele Braziliei, Lula da Silva, vinovat de coruptie, s-ar putea regàsi dupà gratii în urmàtoarele zile
Image source: 
Reuters

Fostul şef de stat brazilian şi favoritul prezidenţialelor din luna octombrie, Lula da Silva, ar putea să intre în curând în închisoare. Intr-adevăr, curtea supremă a Braziliei – cea mai înaltă jurisdicţie din ţară – s-a declarat favorabilă încarcerării idolului stângii. Reamintim că Lula a fost condamnat în a doua instanţă, la 12 ani închisoare pentru corupţie. Ce şanse mai are ex-preşedintele să scape de puşcărie?

Fostul şef de stat nu are practic nicio şansă de a scăpa de închisoare. Cert, avocaţii lui Lula da Silva mai pot depune recurs dar doar pe aspecte tehnice, nu pe fondul problemei. Cu alte cuvinte, în zilele următoare – probabil în jurul lui 10 aprilie – ex-preşedintele Braziliei va intra după gratii. In vârstă de 72 de ani, el a fost găsit vinovat că ar fi primit cadou un luxos apartament pe malul mării din partea unei firme de construcţii în schimbul unor favoruri pentru obţinerea unor contracte cu grupul petrolier semi-public Petrobras. Prima sentinţă din iulie 2017 a fost confirmată anul acesta pe 24 ianuarie de Curtea de apel.

Lula da Silva, fost muncitor sindicalist, devenit preşedinte între anii 2003-2010, a negat acuzaţiile estimând că nu există nicio dovadă în acest sens. Pentru el ca şi pentru partidul său, al muncitorilor (PT), toată procedura judiciară nu este decât o înscenare pentru a-l împiedica să obţină un al treilea mandat în fruntea ţării.

Ilustrând diviziunile şi sentimentele care există la nivel naţional în privinţa vinovăţiei sau nu a lui Lula da Silva, cei 11 judecători ai Curţii supreme au avut şi ei opinii extrem de divergente. Decizia de a-l încarcera pe fostul şef de stat nu a fost decloc unanimă, ba dimpotrivă, ea s-a luat cu 6 voturi contra 5. Chiar şi foarte strâns, acest rezultat este o victorie clară pentru procurorii care au lansat operaţiunea «Lava Jato» - «Spălare rapidă» - ancheta tentaculară care a scos la iveală un enorm scandal de corupţie în care au fost implicaţi oameni politici din toate taberele, de toate culorile.

Lula, şi azi unul dintre cei mai populari oameni politici din Brazilia

Arestarea iminentă şi încarcerarea celui care era dat în fruntea intenţilor de vot pentru prezidenţialele din octombrie, redistribuie cărţile unui scrutin care se anunţă de pe acum unul dintre cele mai imprevizibile din ultimele decenii. Opt ani după ce a plecat de la putere, Lula, extrem de carismatic, mai avea o uriaşă aură şi beneficia de un rezervor de voci impresionant fiind şi azi unul dintre cei mai populari oameni politici din Brazilia în ciuda scandalurilor care l-au marcat şi dus în cele din urmă după gratii.

Punerea lui Lula după gratii riscă să provoace o nouă criză într-o ţară déjà traumatizată şi divizată de controversata destituire, în 2016, a fostei preşedinte Dilma Rousseff, mâna dreaptă a lui Lula.

Corespondentul RFI la Rio notează faptul că şeful armatei din Brazilia – ţară ce a cunoscut dictatura militară două decenii, între anii 1964 şi 1985 – a intervenit zilele trecute pe Twitter împingând Curtea supremă să ia o decizie în favoarea încarcerării lui Lula. O luare de poziţie inedită ce a îngrijorat asociaţia Amnesty Inernaţional. «Declaraţia generalului Eduardo Villas-Boas este un grav afront adus independenţei puterilor şi o ameninţare la adresa statului democratic» scrie ONGul într-un comunicat.

Brazilia: ex-preşedintele Lula da Silva, la un pas de închisoare