Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel, bănuit că a bombardat o bază militară din Siria

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Consiliul de securitate ONU se va reuni de urgenţă în această seară pe tema Siriei la cererea a 9 din cei 15 membri ai săi. Reuniunea se va axa pe presupusul nou atac chimic de sâmbătă pus pe seama regimului de la Damasc. 48 de persoane ar fi murit şi alte sute ar fi suferit dificultăţi respiratorii. Moscova a dezminţit faptul că regimul al-Assad ar fi folosit arme chimice şi a pus în gardă SUA contra unei eventuale intervenţii militare. Intre timp, în zorii zilei de luni o bază aeriană a armatei siriene din regiunea Homs a fost bombardată de mai multe rachete. Franţa şi SUA au dezminţit că ar fi la originea atacului, pus de Rusia şi de Damasc pe seama Israelului.

Rusia a declarat că două avioane de luptă israeliele de tip F-15 au tras 8 rachete de croazieră din spaţiului aerian libanez. 5 dintre ele ar fi atins obiective militare anti-aeriene siriene, a mai precizat ministerul rus al apărării. Siria a formulat acuzaţii similare după ce într-o primă etapă a arătat cu degetul spre americani. In fine, statul evreu nu a făcut niciun comentariu.

Potrivit televiziunii de stat siriene, atacul ar fi vizat baza de la Tiyas, botezată şi T-4, aflată undeva între oraşele Homs şi Palmyra. Bombardamentul ar fi făcut mai mulţi morţi şi răniţi, potrivit aceleaşi surse. Printre ei, mai mulţi combatanţi străini – presa oficială de la Teheran evocă cel puţin trei morţi iranieni.

Baza militară T-4 se află într-o zonă deşertică strategică şi este folosită de Al-Qods, unitatea de elită a Gardienilor revoluţiei iraniene, aliaţi ai Damascului în războiul civil din Siria. Tot acolo s-ar afla şi o parte din militarii ruşi staţionaţi în Siria.

Israelul, arătat acum cu degetul, a bombardat în trecut mai multe obiective din Siria, inclusiv de două ori déjà baza T-4, ultima dată în februarie când o dronă trasă tocmai de acolo a provocat un incident în urma căruia a fost doborât un avion israelian de tip F-16.

SUA şi Franţa, care ameninţaseră cu represalii în cazul în care regimul de la Damasc ar utiliza arme chimice – lucru ce s-a întâmplat probabil sâmbătă în periferia capitalei – au dezminţit că ar fi atacat baza T-4. Preşedinţii Emmanuel Macron şi Donald Trump doar au discutat la telefon duminică seara pentru a-şi coordona poziţia în vederea reuniunii Consiliului de securitate ONU de luni.

 
Israel, bănuit că a bombardat o bază militară din Siria