Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regimul sirian în stare de alertă în faţa unei posibile acţiuni militare occidentale

siria.jpg

Intr-un spital din Douma, dupà atacul din 7 aprilie
Intr-un spital din Douma, dupà atacul din 7 aprilie
Sursa imaginii: 
White Helmets/Handout via REUTERS

Planează ameninţarea unei riposte militare occidentale în Siria. În urma presupusului atac cu gaze toxice de sâmbătă din periferia Damascului, atac pus pe seama regimului al-Assad, capitalele occidentale menţin presiunea asupra puterii siriene. O putere care dezminte însă orice responsabilitate.

Posibila ripostă occidentală ar putea însă aştepta votul unei rezoluţii în Consiliul de securitate ONU. Secretarul general al Naţiunilor unite spune că îşi doreşte o «anchetă imparţială» privind recenta dramă în Siria. De partea lor, americanii prezintă un proiect de rezoluţie care ar urma să creeze un mecanism de anchetă internaţional privind folosirea armelor chimice în Siria. Cum era de aşteptat, Rusia, aliata regimului de la Damasc, respinge iniţiativa americană şi vine cu propriul ei proiect de rezoluţie. În caz de respingere a proiectului de rezoluţie propus de americani şi aliaţii lor printr-o veto rusesc, acest lucru ar justifica din punctul de vedere american lansarea unor bombardamente punitive.

În ultimele zile şi ore, tonul s-a înăsprit între Rusia şi occidentali pe tema recentului atac – probabil chimic – de la Douma, periferie a Damascului. Circa 50 de civili au murit şi alte sute de persoane au fost rănite. Să fie oare regimul sirian în spatele acestui atac? e întrebarea care agită ONU şi cancelariile din Vest. Da, au răspuns pentru moment SUA şi Franţa.

«Vom răspunde cu forţă în faţa atrocităţilor oribile comise în Siria. Foarte curând vom lua decizii majore» a promis de la Casa albă Donald Trump. Preşedintele american a vorbit din nou cu omologul său francez Emmanuel Macron şi ambii lideri s-au pronunţat în favoarea unei «reacţii ferme din partea comunităţii internaţionale». «Dacă o linie roşie a fost încălcată, ea va da naştere unei riposte» a promis purtătorul de cuvânt al guvernului francez. De partea sa, premierul Franţei, Edouard Philippe a denunţat «responsabilitatea aliaţilor regimului sirian în atacul de sâmbătă», o aluzie implicită la Iran şi Rusia.

De la începutul crizei, Moscova a negat însă orice implicare şi a acuzat SUA şi celeltate puteri occidentale că nu caută decât un pretext pentru a bombarda Siria. E şi motivul pentru care Rusia a pus în gardă contra unor «grave consecinţe» pe care le-ar avea eventuale atacuri occidentale în Siria. «SUA şi aliaţii lor refuză să privească realitatea în faţă. Ce s-a văzut la Douma nu este decât o punere în scenă» a estimat purtătorul de cuvânt al Kremlinului ca şi ambasadorul rus pe lângă ONU.

Ripostă aeriană sau navală? Bombardamente simbolice sau mai în profunzime?

În cazul în care Franţa şi SUA se decid să lovească regimul sirian, mai multe opţiuni sunt pe masă. Ce este sigur este că cele două state vor acţiona împreună, chiar dacă fiecare dintre ele are posibilitatea s-o facă singur. În plus, francezilor şi americanilor li se vor alătura probabil şi britanicii într-un fel sau altul, estimează mai mulţi experţi citaţi de agenţiile de presă. Paris şi Washington ar dori de asemenea să implice mai multe ţări arabe într-o eventuală ripostă contra Damascului.

În ceea ce priveşte forma ripostei, pentru francezi ea poate fi lansată de la bordul avioanelor de vânătoare Rafale. Dotate cu rachete de croazieră Scalp cu o rază de acţiune de peste 250 de km, soluţia permite francezilor să atace fără să survoleze spaţiul aerian sirian protejat de apărarea anti-aeriană rusă. O altă posibilitate pentru francezi este să tragă rachete de croazieră navale de la bordul fregatelor aflate în apele internaţionale ale Mediteranei.

Indiferent de opţiunea aleasă, experţii sunt unanimi în a spune că eventuala ripostă franco-americană nu va fi doar una simbolică, limitată la o bază militară sau două. Se vor ţinti probabil mai multe baze dar şi centre de comandament. Pentru a evita însă riscul unei escalade cu Moscova, fără îndoială că francezii şi americanii vor evita să lovească locaţiile în care se află militari ruşi sau iranieni.

De la faţa locului, din Siria, ne parvin puţine informaţii fiabile. Din mărturiile evocate de AFP, locuitorii Damascului par să fie indiferenţi faţă de eventualitatea unui atac occidental. Guvernul sirian a invitat Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice să vină să ancheteze la Douma. De partea sa, Observatorul sirian al drepturilor omului precizează că armata siriană şi-a plasat forţele în stare de alertă pentru următoarele trei zile în aeroporturi şi baze militare. Trupele se pregătesc pentru orice desfăşurare rapidă, în particular la Damasc, mai precizează directorul Observatorului. Această măsură este adoptată în general în faţa unor ameninţări externe iminente.

 
Regimul sirian în stare de alertă în faţa unei posibile acţiuni militare occidentale