Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Xi Jinping: "China va intra într-o nouă fază de deschidere”

2017-09-26t044527z_520623586_rc1d0563fcd0_rtrmadp_3_china-interpol_0_0.jpg

Xi Jinping
Xi Jinping
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr/ Reuters

O mai mare deschidere: iată o promisiune făcută de preşedintele chinez Xi Jinping cu ocazia inaugurării Forumului economic de la Boao pentru Asia, considerat un echivalent chinez al Forumului economic anual de la Davos, din Elveţia. În contextul în care spectrul războiului comercial dintre China şi Statele Unite a fost tot mai ameninţător în ultimul timp, liderul chinez încearcă să calmeze jocul.

Comentatorii care spun că lumea s-a întors pe dos au mare dreptate în prezent. Un comunist a devenit cel mai ardent apărător al globalizării şi al liberului schimb la nivel planetar! Nu este vorba însă de orice comunist, el este preşedintele Chinei, omul care începe să aibă în ţara sa tot atîta putere cît avea Mao, şi chiar şansa de a rămîne preşedinte pe viaţă.

Xi Jinping a spus multe lucruri importante în faţa unor lideri, şefi de intreprinderi, investitori şi economişti veniţi din toate colţurile lumii. Dovadă că bursele au reacţionat pozitiv după discursul lui Xi Jinping. El s-a angajat să reducă "în mod considerabil" anul acesta tarifele vamale pentru automobile şi pentru alte numeroase produse. Liderul de la Beijing se mai angajează să deschidă piaţa financiară chineză şi să faciliteze intrarea în China a capitalurilor străine. Pînă acum, în domeniul automobilului, de exemplu, constructorii străini erau obligaţi să se asocieze cu parteneri chinezi pentru a produce automobile în China, ceea ce îi priva pe străni de controlul respectivelor intreprinderi.

Xi Jinping a mai ţinut să trimită cîteva săgeţi, nu chiar otrăvite dar critice, în direcţia lui Donald Trump denunţînd atmosfera de război rece întreţinută de acesta.

Șeful statului american a reacţionat pozitiv şi l-a omagiat pe "prietenul său” Xi Jinping pentru anunţurile făcute. În Europa, însă, unii specialişti se declară exasperaţi de metoda chineză, care constă în a promite multe dar fără consecinţe practice.

Într-un articol publicat în Le Figaro, economistul Sébastien Fallettii arată că, pentru moment, peisajul economic chinez este foarte diferit de tabloul anunţat de Xi Jinpig. China îşi protejează intreprinderile prin subvenţii şi împrumuturi bancare avantajoase, precum şi printr-un labirint de reguli şi bariere legislative. Statul exercită, direct sau indirect, un control puternic asupra "economiei socialiste de piaţă". Iar declaraţiile lui Xi Jinping ţin mai mult de "arta chineză" a războiului decît de o reală politică de deschidere.

Nu este de altfel pentru prima dată că Xi Jinping se erijează în campion al liberului schimb, ceea ce pe plan mediatic îi aduce un avantaj faţă de Donald Trump care ameninţă cu sancţiuni. Riscul războiul comercial nu s-a atenuat deci, deşi Xi Jinping a spus lucruri pe care americanii voiau să le audă. Cuvintele, ştim bine, mai ales în gura oamenilor politici, nu costă nimic. Deficitul comercial al americanilor faţă de chinezi, de 375 de miliarde de dolari, rămîne o obsesie pentru Donald Trump şi una din marile aberaţii ale economiei globale de astăzi, modelată pînă acum de reguli impuse de fapt de americani.