Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greve în Franţa şi Germania

2014-09-24t143056z_1025083192_pm1ea9o18iq01_rtrmadp_3_air-france-klm-strike.jpg

Air France în greva
Air France în greva
Image source: 
Credit foto: Reuters/Jean-Paul Pelissier

Cerul european a fost perturbat marţi 10 aprilie de grevele companiilor Air France şi Lufthansa. În Franta mişcarea grevistă a piloţilor de la Air France continuă şi este anunţat un bilanţ de 170 de milioane de euro pierderi după 7 zile de grevă.

Uneori revendicările au ceva virotic în Europa. Greu de spus dacă virusul pleacă din Franţa, unde şi feroviarii sunt în grevă, sau de o simplă coincidenţă. 800 de zboruri au fost anulate marţi 10 aprilie pe mai multe aeroporturi germane, Frankfurt, München, Köln, Bremen, ceea ce a afectat 90 000 de pasageri. Sindicatele germane şi cele franceze cer cam acelaşi lucru, sporiri salariale de 6 la sută.

In Franţa, Air France a anulat, marţi 10 aprilie, 25 la sută din zboruri iar miercuri 11 aprilie sunt anulate 30 la sută din zboruri. Sindicatele de la Air France au lansat noi apeluri la grevă pentru 17, 18, 23 şi 24 aprilie.

Patronul Societăţii naţionale de căi ferate franceze anunţă la rîndul său o sută de milioane de euro de pierderi după grevele declanşate în semn de protest împotriva reformei preconizate de executiv în acest sector. Reformă care, din punct de vedere legislativ, avansează, întrucît Parlamentul a adoptat principiul unei noi organizări a Societăţii naţionale de căi ferate. 

In mod excepţional, joi 12 aprilie, preşedintele Emmanuel Macron va avea o intervenţie televizată în cadrul jurnalului de la ora 13 pe postul de televiziune privat TF1. Pînă acum el a rămas "discret" în privinţa grevelor din Franţa, scrie Agenţia France Presse, dar probabil că joi  îşi va exprima punctul de vedere. Si aceasta înaintea unei noi greve a feroviarilor, anunţată pentru vineri 13 şi sîmbătă 14 aprilie.

Semnalez în context o sugestie facută de Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional. Ea este împotriva reformei şi crede că grevele ar fi mai eficiente dacă feroviarii, în loc să înceteze munca, le-ar permite francezilor să călătorească gratuit.