Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord: activitate diplomatică intensă

2018-04-10t090844z_1941767405_up1ee4a0pej9c_rtrmadp_3_russia-northkorea_0.jpg

Ri Yong Ho, ministrul de externe nord-coreean, împreuna cu omologul sau rus Sergueï Lavrov
Ri Yong Ho, ministrul de externe nord-coreean, împreuna cu omologul sau rus Sergueï Lavrov
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

Administraţia americană a început să discute direct cu Coreea de Nord în vedere pregătirii viitoarei întîlniri dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, întîlnire prevăzută la sfîrşitul lunii mai sau la începutul lunii iunie. Pe de altă parte, pentru prima dată, şeful suprem de la Fenian a făcut unele declaraţii legate de “dialogul” cu “inamicul” său american.

Din surse de la Washington se arată că pregătirea acestei întîlniri este “un vast proces care implică mai multe servicii ale administraţiei Trump”. La Fenian, Kim Jong Un a ieşit şi el din tăcere şi anunţă noua sa “strategie” şi perspectivele “unui dialog cu Washington-ul”.

In Le Figaro un editorialist speculează deja asupra locului unde se vor vedea cei doi lideri. Elveţia şi Suedia şi-au propus bunele oficii, dar toată lumea ştie că lui Kim Jong Un nu-i place să ia avionul. Ulan Bator în Mongolia sau Vladivostok în Rusia i-ar pemite lui Kim Jong Un să călătorească în trenul său blindat în care se simte mai bine.

De notat, într-un registru mai grav, că dictatorul nord-coreean încearcă în prezent să-şi creeze un cerc de aliaţi în contextul viitoarelor discuţii cu Donald Trump. Kim Jong Un a efectuat recent o vizită în China iar pe 27 aprilie se va vedea cu omologul său sud-coreean. Între timp Kim Jong Un l-a trimis la Moscova pe ministrul său de externe, Ri Yong Ho. Acesta din urmă s-a văzut marţi 10 aprilie cu Serghei Lavrov dar nu a acordat nici o conferinţă de presă după întîlnire. Ruşii însă consideră că denuclearizarea Coreii de nord este posibilă, cu condiţia ca regimul să primească “garanţii în beton armat” din partea comunităţii internaţionale.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov este de părere că un acord multilateral pe tema securităţii în Asia ar putea fi semnat, avînd în centrul său denuclearizarea peninsulei coreene.

Alţi experţi, ceva mai sceptici, consideră că de fapt Coreea de Nord încearcă să obţină "reintegrarea internaţională, dar ca putere nucleară”. In acelaşi timp, Kim Jong Un nu-şi va putea permite să se ducă la întîlnirea cu imprevizibilul Donald Trump cu mîna goală, ceva va trebui să accepte, să cedeze, să propună. Poate o suspendare a programului său balistic şi acceptarea unor inspecţii a arsenalului său nuclear. Există formule posibile astfel încît pe de o parte America să nu se mai simtă ameninţată de bombele atomice nord-coreene, dar pe da altă parte Coreea de Nord să nu renunţe imediat la arsenalul său atomic.

Interesant de constatat că în timp ce în Siria situaţia se agravează, criza legată de programul nuclear nord-coreean se mai calmează. In ambele cazuri Rusia joacă un rol, dovadă că Serghei Lavrov a acceptat invitaţia de a efectua o vizită la Fenian. Nu este exclus ca el să pregătească astfel şi o întîlnire dintre Kim Jong Un şi Vladimir Putin.

De altfel şi primul ministru japonez, Shinzo Abe, doreşte să stea de vorbă direct cu Kim Jong Un. Regimul de la Fenian prezintă probabil toate aceste evenimente ca tot atîtea succese diplomatice ale “marelui conducător”: toată lumea vrea să-l vadă şi să discute cu el. Nu este acesta un semn al importanţei sale pe plan internaţional?