Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niciun cineast român în competiţie la Festivalul Cannes 2018

A luat sfârşit suspansul. Selecţia filmelor în competiţie anul acesta la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes a fost anunţată de Pierre Lescure, Preşedintele Festivalului, şi Thierry Frémaux, Delegatul General. Nu lipsesc nici anul acesta de pe listă starurile marelui ecran precum iranianul Asghar Farhadi sau americanul Spike Lee dar şi realizatori mai puţin cunoscuţi, cum ar fi libaneza Nadine Labaki. In schimb, niciun cineast român nu a fost selecţionat.

18 filme în competiţia «mare», cea pentru La Palme d’or, 14 pelicule în principala secţiune paralelă «Un Certain Regard» plus câteva zeci de scurtmetraje în diverse alte secţiuni – aşa se poate rezuma rapid selecţia 2018, realizată «la sânge» printre nu mai puţin de 1906 filme prezentate comitetului de selecţie.

Pe lista regizorilor selecţionaţi pentru La Palme d’or figurează francezo-elveţianul Jean-Luc Godard, italianul Matteo Garrone şi americanul Spike Lee. Dealtfel, în total nu mai puţin de 4 francezi concurează pentru marele premiu. Mai figurează pe listă iranianul Jafar Panahi, arestat la domiciliu la Teheran, şi rusul Kirill Serebrennikov, şi el cu domiciliu forţat la Moscova. Pentru ambi regizori, organizatorii de la Cannes promit că vor interveni pe lângă autorităţile respective pentru a obţine venirea lor pe Croazetă.

Cinemaul asiatic este reprezentat în forţă anul acesta – regizori chinezi, japonezi şi coreeni vor urca pe covorul roşu. Cel nord-american, în afară de Spike Lee, mai este reprezentat doar de David Robert Mitchell.

Din Europa de est însă, doar un film polonez va veni, realizat de Pawel Pawlikowski, câştigător al unui Oscar în 2015 pentru pelicula «Ida». Pelicula sa de anul acesta este produsă, parţial, de gigantul internetului Amazon. In fine, în total doar 3 femei sunt în cursă pentru La Palme d’or printre care o libaneză, Nadine Labaki, care-şi va prezenta primul film. In fine, pe lista selecţionaţilor – care ar mai putea cuprinde în următoarele zile alte douà-trei pelicule – figurează şi un film egiptean realizat de Abu Bakr Shawky în care unul din rolurile principale este jucat de un actor amator.

Pelicula de deschidere anul acesta va fi, pe 8 mai, «Everybody Knows», un thriller psihologic al iranianului Asghar Farhadi. Rolurile principale sunt interpretate, în limba spaniolă, de Javier Barden şi Penelope Cruz.

Festivalul de film de la Cannes are loc anul acesta între 8 şi 19 mai. Juriul va fi prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett. Figură de seamă a luptei contra hărţuirii sexuale, 6 luni după declanşarea scandalului Weinstein, Blanchett este a 12-a femeie care prezidează juriul celui mai prestigios festival de cinema din lume.

Reamintim că anul trecut, La Palme d’or a revenit filmului suedez «The Square» în regia lui Ruben Östlund.

Niciun cineast român în competiţie la Festivalul Cannes 2018