Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, hotărât să-şi continue reformele în Franţa

macron.jpg

Emmanuel Macron într-o clasà de scoalà din provincia francezà, locul în care a fost interviuvat de TF1 pe 12 aprilie 2018
Emmanuel Macron într-o clasă de școală din provincia franceză, locul în care a fost intervievat de TF1 pe 12 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
Yoan Valat/Pool via Reuters

Într-un lung interviu acordat canalului de televiziune TF1, Emmanuel Macron şi-a apărat acţiunea de până acum în fruntea statului pentru a redresa «casa Franţa». Preşedintele francez a promis de asemenea că va continua reformele în acelaşi ritm, în ciuda grevei de la căile ferate şi a nemulţumirii crescânde în rândul francezilor.

Emmanuel Macron a fost intervievat la o oră neobişnuită pentru acest exerciţiu mediatic – ora 13 – şi într-un cadru inedit – o şcoală din provincia profundă a Franţei. «Bineînţeles că aud criticile şi îngrijorările. Ele sunt legitime dar faptul că oamenii sunt uneori nemulţumiţi nu o să mă oprească. De un an de zile, s-au făcut multe lucruri dar mai trebuie făcute enorm de altele» a declarat printre altele tânărul preşedinte.

Pe un ton foarte pedagogic, Macron a încercat să le explice în detaliu compatrioţilor săi dedesubturile numeroaselor şi rapidelor sale reforme. Apropos de greva angajaţilor de la căile ferate, el a promis că va merge până la capăt cu reforma SNCF. Nemulţumiri se fac însă auzite tot mai mult şi în spitale, printre funcţionari şi în universităţi. Legat de blocarea anumitor centre universitare, Macron i-a criticat pe «profesioniştii dezordinii», pe cei care-i împiedică pe studenţi să meargă la cursuri.

Primul secretar al Partidului socialist a estimat că «preşedintele vorbeşte mult dar ascultă puţin. În fapt, face numai ce vrea el». Liderul comuniştilor francezi a deplâns «tonul profesoral şi condescendent» al preşedintelui. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângist al Franţei nesupuse, a criticat probabila alăturare militară a lui Macron cu Trump împotriva Siriei, «o eroare tragică». Partidul Republican, conservator, aflat şi el în opoziţie, a estimat că «şeful statului i-a luat pe francezi drept nişte copii care nu înţeleg nimic». În fine, cum era previzibil, responsabili ai mişcării prezidenţiale La République en Marche, au salutat «un interviu pasionant».

După acest prim interviu pe TF1, şeful statului – ostil până acum intervenţilor mediatice cu repetiţie – va recidiva duminică seara pe canalele RMC-BFMTV şi Mediapart, lucru care, în opinia anturajului său, va permite atingerea unui public diferit.

 
Emmanuel Macron, hotărât să-şi continue reformele în Franţa