Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce Occidentul nu intervine (încă) în Siria?

syrie.jpg

Soldati rusi si sirieni securizeazà convoaiele civililor evacuati de la Douma, din periferia capitalei Damasc, 12 aprilie 2018
Soldati rusi si sirieni securizeazà convoaiele civililor evacuati de la Douma, din periferia capitalei Damasc, 12 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
Youssef Karwashan/AFP

Franţa, SUA şi Marea Britanie continuă să studieze diversele opţiuni militare împotriva regimului sirian, acuzat că a comis sâmbăta trecută un nou atac chimic. Riposta mult-anunţată – în particular de preşedintele american Donald Trump – pare însă că bate pasul pe loc. Occidentalii trag probabil de timp, căutând să evite o escaladă cu Rusia, aliata regimului de la Damasc. Moscova a ameninţat în mai multe rânduri că va riposta în cazul unui atac occidental, inclusiv astăzi în urma unei convorbiri telefonice avute de Vladimir Putin cu Emmanuel Macron.

Liderul de la Kremlin şi-a pus în gardă omologul de la palatul Elysée. «Este esenţial ca să evităm orice acţiune nesăbuită şi periculoasă care ar putea avea consecinţe imprevizibile» a declarat Kremlinul în urma unei convorbiri telefonice între Putin şi Macron. Preşedintele rus a pus accentul pe realizarea unei anchete aprofundate şi obiective înainte de a profera orice acuzaţie. De partea sa, preşedinţia franceză îşi doreşte «o concertare mai intensă între Paris şi Moscova pentru a readuce pacea şi stabilitatea în Siria».

«Prioritatea este să evităm un război între SUA şi Rusia» a declarat de la sediul ONU ambasadorul rus, cerând totodată o nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate prevăzută vineri seara. Secretarul american al apărării a evocat de partea sa, în faţa Congresului de la Washington, perspectiva unor bombardamente iminente americano-franceze şi poate britanice. Totodată însă, James Mattis a declarat că «pe plan strategic, chestiune care se pune este cum putem evita o escaladă ce ar scăpa de sub control». Un fel de a exprima reticenţele administraţiei de a ataca regimul sirian, ştiut fiind că ruşii nu vor sta cu braţele încrucişate. Nu vor sta nemişcaţi întrucât ruşii au numeroşi soldaţi la faţa locului, în Siria.

Inainte de a lansa atacuri militare, Occidentalii trebuie mai întâi să se pună de acord cu privire la durata acestei riposte, amploarea ei şi care sunt ţintele de ochit. Apoi, trebuie repartizate rolurile între diverşii aliaţi, cine, ce bombardează şi în ce fel. Toate aceste pregătiri cer timp şi dialog aprofundat. Se ştie de exemplu că lansarea unor simple bombe sau rachete aşa cum au făcut-o déjà americanii acum exact un an după un precedent atac chimic sirian, nu va fi suficient pentru a-l îndupleca pe Bashar al-Assad să recidiveze după o săptămână, o lună sau şase luni. «Ca să fie cu adevărat disuasiv, un atac trebuie de această dată să-l facă pe al-Assad să sufere din punct de vedere militar. Campania actuală trebuie deci să fie susţinută» spunea recent un fost ambasador american în Siria.

In timp ce Vestul tergiversează, sirienii se pregătesc

Nu în ultimul rând, Occidentalii ar dori să obţină sprijinul altor state şi în particular din partea unora arabe din regiune, muncă de diplomaţie care cere şi ea timp. In fine, ce ar mai putea amâna riposta militară este sosirea la faţa locului, în Siria, pentru anchetă, a experţilor Organizaţiei de interzicere a armelor chimice.

In timp ce Vestul tergiversează, sirienii se pregătesc să facă faţă unor posibile atacuri. Cum acestea se vor concentra pe anumite puncte şi baze strategice, regimul de la Damasc a început déjà să-şi transfere o parte din materialul militar pe baza rusă de Hmeimim. Un obstacol suplimentar pentru administraţia americană, conştientă de riscurile unor derapaje. In plus, militarii ruşi din Siria sunt adesea integraţi trupelor locale iar principalele baze siriene sunt apărate de baterii sol-aer ruseşti S300 şi S400. A le distruge prezintă un risc major de a înregistra morţi ruşi Toate aceste detalii limitează drastic opţiunile Occidentalilor şi îndepărtează, pentru moment cel puţin, riposta militară mult-anunţată şi aşteptată de unii.

 
De ce Occidentul nu intervine (încă) în Siria?