Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lula da Silva: lecturi în închisoare

lula.jpg

Lula da Silva
Lula da Silva
Sursa imaginii: 
REUTERS

În Brazilia, încarcerarea fostului preşedinte Lula da Silva obligă stînga să-şi desemenze un nou candidat pentru prezidenţialele din octombrie. Fernando Haddad, fost primar al oraşului Sao Paulo şi fost ministru al educaţiei ar putea fi o alternativă, în cazul în care Lula, condamnat la 12 ani de închisoare, nu va reuşi să se prezinte la acest scrutin în perspectiva căruia sondajele îl dădeau cîştigător.

În vîrstă de 72 de ani, omul care fusese un simbol al stîngii în întreaga Americă latină şi unul dintre cei mai populari lideri de pe planetă, îşi petrece acum cea mai parte a zilei citind într-o celulă de 15 metri pătraţi. Agenţia France Presse ne indică şi titlul cărţii pe care a început să o citească Lula în momentul cînd a fost încarcerat: este un eseu scris de Jessé de Souza despre elitele care şi-au trădat popoarele şi servesc intersele celor puternici.

Probabil că Lula reflectează acum şi la unele greşeli pe care le-a facut, de exemplu la faptul de a fi acceptat un apartament pe malul mării din partea firmei petroliere Petrobas, aflată în centrul unui imense scandal de corupţie cu multiple ramificaţii.

Chiar şi aşa, cu statut de deţinut, Lula, fostul metalurgist devenit şef de stat, rămîne însă popular, iar imaginile din momentul încarcerării sale, care circulă în prezent în mod abundent pe Internet, nu sunt de natură să servească reconcilierii naţionale în Brazilia. Pentru o bună parte a populaţiei braziliene, în special pentru cei lipsiţi de resurse şi de orizont, arestarea lui Lula este o răzbunare a dreptei, a cercurilor de afaceri, a elitelor şi a militarilor.

În prezent, un candidat al extremei drepte, Jaïr Bolsonaro, un nostalgic al dictaturii militare, adept al torturii, xenofob, homofob şi sexist este bine plasat în sondaje pentru a deveni viitorul preşedinte al Braziliei. Oare spre ce noi drame se îndreaptă Brazilia? se întreabă mulţi comentatori în presa internaţională, articole reunite săptămîna trecută într-un dosar publicat de Courrier International.

Vom asista, în această ţară, la unul dintre cele mai mari regrese sociale şi ecologice din istoria sa, precum şi la o alianţă între "mitraliere şi biblie"? Guvernul brazilian pare să fi lansat o ofensivă împotriva drepturilor sociale, şi există temerea că diviziunile abisale din societatea braziliană vor duce la "prăbuşirea sistemului politic" din această ţară şi implicit a democraţiei.