Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Riposta occidentală în Siria: un mesaj în vederea respectării dreptului internaţional

rafale.jp

Avioane militare franceze de tip Rafale
Avioane militare franceze de tip Rafale
Sursa imaginii: 
Credit foto: AFP PHOTO / ECPAD

Încearcă oare Rusia să testeze capacitatea de reacţie a lumii democratice prin faptul că i-a permis lui Bachar al-Assad să recurgă la arme chimice în Siria? Iată o întrebare pe care şi-o pun unii comentatori în Franţa după bombardamentele efectuate în Siria de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

Această întrebare este justificată în contextul în care, de mai mulţi ani, Rusia testează capacitatea occidentalilor de a fi solidari şi de a menţine o anumită ordine internaţională. Acest sistem de reguli este de fapt contestat de Vladimir Putin care pare să ţină tot mai puţin cont de unele uzanţe, inclusiv de tratate pe care Rusia le-a semnat. Modul în care Rusia a anexat Crimeea, de exemplu, a fost şi el o manieră de a sfida comunitatea internaţională.

În prezent, însă, trei puteri nucleare, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, care sunt şi membri ai Consiliului permanent al Organizaţiei Naţiunilor Unite, i-au trimis un foarte clar avertisment lui Putin prin acţiunea lor in Siria. Cele trei ţări au acţionat de fapt în mod legitim în numele comunităţii internaţionale, dat fiind că 192 de state au ratificat Convenţia privind interzicerea armelor chimice (doar trei ţări, Egiptul, Sudanul şi Coreea de Nord nu şi-au pus semnătura pe document). Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au mai acţionat în numele Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, creată în aprilie 1997.

Mesajul adresat Moscovei dar şi întregii lumi prin operaţiunea militară declanşată de cele trei democraţii este că în nici un caz ele nu vor permite ca armele chimice să fie utilizate ca arme de teroare sau ca arme tactice. Washington, Paris şi Londra mai avertizează că tratatele internaţionale trebuie respectate şi că există pe planetă nişte reguli universale de convieţuire care nu pot fi puse în cauză, chiar dacă unor dictatori sau lideri nu le place ideea de universalitate. Există un drept internaţional iar occidentalii nu vor accepta să fie încălcat cu forţa, iată alt mesaj transmis prin utilizarea forţei însă întrucît pare a fi singurul limbaj pe care îl înţeleg unii lideri.

Cele trei capitale mai demonstrează că occidentul nu este chiar atît de fragmentat cum crede Putin, sau cum cred, împreună cu el, alţi dictatori şi autocraţi, şi că solidaritatea occidentală nu este literă moartă. Chiar dacă această ripostă nu va influenţa, cel puţin pentru moment, cursul războiului în Siria, occidentalii revin într-un fel în ecuaţia acestui conflict pentru a aminti că nu s-au retras din regiune (în ciuda unor afirmaţii în acest sens făcute recent de Donald Trump care anunţa retragerea totală a soldaţilor americani din Siria).