Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bombardamente Siria: Franţa a utilizat pentru prima dată un nou tip de armă

drian.jpg

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian
Image source: 
Credit foto: Bertrand GUAY / AFP

"Obiectivul a fost atins, scopul acestei operaţiuni a fost distrugerea instalaţiilor chimice clandestine ale regimului de la Damasc" a declarat ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, după bombardamentele efectuate de occidentali în noaptea de vineri 13 spre sîmbătă 14 aprilie. In cursul acestei săptămîni în Franţa va avea loc o dezbatere parlamentară pe marginea acestei acţiuni la care a participat Franţa, şi care a suscitat critici din partea opoziţiei.

Tehnic vorbind, Franţa a mobilizat cinci avioane de tip Rafale, patru avioane de tip Mirage 2000-5 şi două avioane de supraveghere aeriană de tip Awacs. In total au fost lansate 12 rachete de croazieră. Trei dintre aceste rachete, cu o rază de acţiune de o mie de kilometri, de mare precizie, au fost trase de pe o fregată şi este pentru pentru prima dată că Franţa recurge la acest tip de armă.

Potrivit Palatului Elysée, rachetele trase de armata franceză au vizat o uzină de producere de arme chimice şi un depozit de stocare din localitatea siriană Homs. Autorităţile franceze dezmint informaţiile furnizate de ruşi şi de sirieni în virtutea cărora unele dintre aceste rachete ar fi fost interceptate şi distruse în zbor. Tot Palatul Elysée precizează că preşedintele rus nu a fost prevenit de iminenţa bombardamentelor, ci doar după lansarea operaţiunii.

In cursul acestei săptămîni, poate chiar începînd de marţi, parlamentarii francezi vor avea ocazia să se exprime în privinţa participării Franţei la această operaţiune. Din rîndurile opoziţiei, unele voci, precum cea a lui Jean-Luc Mélenchon, liderul radicalilor de stînga, şi-au exprimat regretul că Parlamentului nu i s-a cerut un vot în privinţa acestei intervenţii militare.

O bună parte a clasei politice franceze, extrema stîngă, dreapta republicană şi extrema dreaptă critică decizia lui Emmanuel Macron de a declanşa acest atac, considerînd că nu au existat probe suficiente privind utilizarea armelor chimice de către Bachar al-Assad şi că operaţiunea nu a fost legitimată de un mandat ONU. Partidul Republicanii consideră că această "demonstraţie de forţă riscă să alimenteze terorismul şi că ar putea alimenta şi ideea că Occidentul este ostil lumii arabe".

Socialiştii şi formaţiunea centristă de guvernămînt aprobă politica lui Emmanuel Macron, la fel ca şi fostul preşedinte François Hollande care subliniază însă că în prelungirea acestei acţiuni se impun acum şi noi iniţiative diplomatice.