Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: "Vladimir Putin este complice al crimelor comise în Siria"

macron.jpg

Emmanuel Macron fatà în fatà cu cei doi jurnalisti care l-au interviuvat pe 15 aprilie 2018: Jean-Jacques Bourdin de la BFMTV si Edwy Plenel de la Mediapart
Emmanuel Macron fatà în fatà cu cei doi jurnalisti care l-au interviuvat pe 15 aprilie 2018: Jean-Jacques Bourdin de la BFMTV si Edwy Plenel de la Mediapart
Sursa imaginii: 
FRANCOIS GUILLOT/AFP

Emmanuel Macron şi-a continuat duminică seara ofensiva mediatică. Incă dinaintea bombardamentelor tripartite asupra Siriei, preşedintele francez avea programat un interviu pe canalul de televiziune BFMTV asociat cu radioul RFM şi situl de informaţii Mediapart. Interviuvat timp de aproape trei ore, şeful statului a revenit pe larg asupra implicării militare a Franţei în Siria alături de SUA şi Marea Britanie dar şi asupra diverselor conflicte sociale care au apărut în Franţa.

Tonul a fost adesea virulent, mai ales pe tema Siriei. Unii comentatori compară déjà interviul prezidenţial cu un meci de box.

"Acţiunea multilaterală a trupelor franceze, americane şi britanice a fost legitimă. Comunitatea internaţională a intervenit în Siria, nu Franţa a declarat război regimului al-Assad" a spus Emmanuel Macron. Adept al unei soluţii politice, preşedintele Franţei l-a acuzat explicit pe Vladimir Putin că este "complice al crimelor comise în Siria". Totodată însă, Macron a declarat că vrea să convingă Rusia şi Turcia să vină la masa negocierilor în dosarul sirian. In fine, preşedintele francez a reconfirmat că la sfârşitul lunii mai va merge la Sankt-Petersbourg pentru a participa la un fiormum economic, semn că punţile cu Rusia nu sunt complet rupte.

Tot în dosarul sirian, Franţa va propune luni un nou proiect de rezoluţie în faţa Consiliului de securitate ONU. Pentru prima dată va fi vorba de un text ce va aborda cele trei chestiuni-cheie ale crizei siriene: cea politică, cea umanitară şi dosarul chimic. Intre timp, la Paris, parlamentarii francezi vor dezbate operaţiunea militară din Siria dar nu vor vota niciun text pe această temă.

In chestiunea nemulţumirilor sociale care se fac auzite în Franţa, Emmanuel Macron a estimat că "nu există o coagulare, o convergenţă a protestelor". Privind inegalităţile sociale şi politica fiscală pe care o promovează, şeful statului s-a apărat că ar fi "preşedintele bogaţilor".

 
Emmanuel Macron: "Vladimir Putin este complice al crimelor comise în Siria"