Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Milo Djukanovic, liderul istoric din Muntenegru, câştigă prezidenţialele

milo.jpg

Milo Djukanovic, în sectia de vot, la Podgorita, 15 aprilie 2018
Milo Djukanovic, în sectia de vot, la Podgorita, 15 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Marko Djurica

Milo Djukanovic, 56 de ani, liderul istoric al Muntenegrului şi favorabil aderării ţării sale la Uniunea europeană, a câştigat încă din primul tur de scrutin alegerile prezidenţiale organizate duminică. Cu peste 53% din voturi el îl devansează pe omul de afaceri Mladen Bojanic, promotor al unei apropieri de Rusia, care a atras doar 33 de procente din sufragii. Alţi 5 candidaţi mai erau în cursa prezidenţială.

«Interpretez rezultatul acestor alegeri ca pe o confirmare a evoluţiei Muntenegrului spre valorile şi normele europene şi ca pe o dorinţă de aderare deplină la UE» a estimat Milo Djukanovic în seara victoriei sale.

Invingătorul, dat mare favorit în timpul campaniei, domină în fapt scena politică muntenegreană de 27 de ani, din 1991 încoace. Djukanovic a ocupat de atunci, fie postul de premier – de 6 ori - fie cel de preşedinte al ţării – déjà o dată, între 1998-2003. Ziarul Le Monde subliniază că «Djukanovic este cel mai longeviv lider politic din Europa după belarusul Alexandr Lukaşenko».

«Mai întâi aliat în anii ’90 al ex-preşedintelui iugoslav Slobodan Miloşevici, Djukanovic a devenit ulterior cel mai mare adversar al liderului de la Belgrad. Intr-o primă etapă, a militat pentru o federaţie alături de Serbia, apoi s-a transformat în aprig apărător al unui stat muntenegrean independent» declară o jurnalistă de la faţa locului colegilor noştri francezi de la RFI.

In Muntenegru, funcţia prezidenţială este mai degrabă onorifică dar Djukanovic, al cărui partid DPS (democrat-socialist) controlează parlamentul, ar urma să aibă o influenţă mai mare, estimează analiştii. Astăzi, şeful statului se prezintă drept singurul factor de stabilitate din ţară şi singurul care poate garanta aderarea Muntenegrului la UE.

In timpul campaniei electorale, opozanţii lui Djukanovic şi în particular omul de afaceri pro-rus Mladen Bojanic, l-au acuzat de nepotism, corupţie şi derivă dictatorială. Acuzaţii pe care respectivul le-a respins cu fermitate.

 
Pro-europeanul Milo Djukanovic revine la putere în Muntenegru!