Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul şef al FBI: Donald Trump este ‘moralmente inapt’ să conducă SUA

fostul_sef_al_fbi_james_comey_in_timpul_unei_audieri_în_congres_8_iunie_2017.jpg

Fostul sef al FBI, James Comey în timpul unei audieri în Congres, 8 iunie 2017
Fostul sef al FBI, James Comey în timpul unei audieri în Congres, 8 iunie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat canalului de televiziune ABC. Un război al replicilor – preşedintele Donald Trump l-a făcut “mincinos” pe James Comey pe care l-a îndepărtat din funcţie în mai 2017 şi a sugerat pe Twitter că ar trebui să meargă în închisoare.

Interviul difuzat de ABC intervine cu doar câteva ore înainte ca fostul şef al Biroului Federal de Investigaţii să îşi publice memoriile, o lucrare de 300 de pagini în care Donald Trump este prezentat ca fiind „lipsit de simțul eticii” și al „adevărului” și este comparat cu un „şef mafiot”.

Volumul de memorii prezintă cariera lui James Comey vreme de 20 de ani, întâi ca procuror la New York, apoi procuror general adjunct şi, la final, şef al FBI, între 2013 şi 2017.

De-a lungul interviului, James Comey a desenat preşedintelui un portret sumbru, « o persoană care îi murdăreşte pe toţi cei care sunt în jurul lui ».

"Nu cred că Donald Trump ar fi mental inapt ori că ar fi în primele stadii de demenţă. Din contră, are o inteligenţă peste medie.  Nu cred că este medical inapt. Cred că este moral inapt să fie preşedinte", a declarat James Comey.

În acelaşi interviu, James Comey a adăugat că preşedintele ar trebui să reprezinte respectul şi valorile americane, cea mai importantă fiind adevărul: "Acest preşedinte nu este capabil de toate acestea", este de părere fostul director FBI şi adaugă : «Trump minte constant despre chestiuni mari şi mici».

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că a „avut marea onoare de a-l concedia pe James Comey!”.

James Comey a fost demis din funcţie în urmă cu un an. Atunci, Comey l-a acuzat pe Trump că a încercat să blocheze o anchetă, iar Donald Trump a răspuns că fostul șef al FBI: ”era nepotrivit în funcție”. Oficial, şeful de la Casa Albă l-a demis pentru că ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey ar fi fost demis în contextul în care el coordona o investigaţie care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump suspectaţi că au avut contacte cu oficiali din Rusia.

James Comey a fost lăudat de Donald Trump la sfârşitul lunii octombrie 2016, atunci când FBI a dispus o nouă investigaţie în cazul emailurilor utilizate de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat. Hillary Clinton declara că a pierdut scrutinul prezidenţial din cauza anchetei FBI.

În ciuda criticilor, James Comey susţine că nu doreşte destituirea preşedintelui.  

Înainte ca interviul să fie difuzat, şeful de la Casa Albă scria pe Twitter că ancheta asupra e-mailurilor doamnei Clinton a fost derulată « stupid » sugerând că fostul şef al FBI ar fi permis dezvăluirea unor informații clasificate și a mințit Congresul sub jurământ motiv pentru care ar trebui să ajungă în închisoare.