Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rapperul Kendrick Lamar şi jurnaliştii de la NYT şi New Yorker, laureaţi al premiului Pulitzer

kendrick_lamar.jpg

Rapperul american Kendrick Lamar, maureat al prestigiosului premiu Pulitzer 2018
Rapperul american Kendrick Lamar, maureat al prestigiosului premiu Pulitzer 2018
Sursa imaginii: 
grammy.com

Prestigiosul premiu Pulitzer a fost acordat rapperului american Kendrick Lamar la categoria muzică în timp ce la categoria jurnalism, înalta disctincţie le-a revenit ziariştilor de la cotiadenele New York Times şi New Yorker pentru felul în care au acoperit scandalul Weinstein.

Rapperul american Kendrick Lamar a fost recompensat cu un Pulitzer în categoria muzică pentru noul său album «DAMN». La doar 30 de ani, Lamar are déjà 12 Grammy Awards la activ, recompensele industriei muzicale americane, din care 5 doar pentru «DAMN». Este însă pentru prima dată că prestigiosul premiu Pulitzer este acordat unui artist hip-hop.

Premiul Pulitzer a fost creat în 1917 dar categoria «muzică» a apărut de abia în 1943. Premiul acestei categorii a revenit sistematic unei opere clasice până în 1997 când a fost recompensat trompetistului de jazz, Wynton Marsalis. In urma unei reforme a criteriilor de atribuire a premiului, un alt jazzman, saxofonistul Ornette Coleman, a primit un Pulitzer în 2007. Până anul acesta însă, niciun muzician modern, de muzică zisă «populară», nu a fost recompensat cu celebrul premiu.

In comentariile sale, comitetul Pulitzer subliniază printre altele că «Lamar a capturat prin limba şi dinamica ritmului său, complexitatea vieţii moderne a afro-americanilor». «DAMN», al treilea album al rapperului, a fost pe primul loc al vânzărilor începând cu mai 2017. Kendrick Lamar, originar dintr-un cartier sărac din Los Angeles, este considerat un rapper politic ce evocă în mod regulat subiecte de societate în melodiile sale.

La categoria «jurnalism de serviciu public», cel mai prestigios premiul american al meseriei, a revenit ziariştilor de la New York Times şi New Yorker pentru felul în care au dezvăluit şi apoi acoperit afacerea Harvey Weinstein. In fapt, trei confraţi de-ai noştri au primit Pulitzer-ul : Jodi Kantor şi Megan Twohey de la New York Times şi Ronan Farrow, fiul cuplului Mia Farrow-Woody Allen - de la New Yorker. In articolele lor respective, apărute în octombrie anul trecut, ei l-au descris pe producătorul şi magnatul cinemaului, Harvey Weinstein, patronul studiourilor Miramax, ca pe un prădător sexual care profită de poziţia şi puterea sa pentru a-şi impune fantasmele. Dezvăluirile au avut efectul unei bombe şi nu doar în mediul cinematografiei, fiind la originea mişcării #metoo.

Zeci de oameni din lumea marelui ecran dar şi a televiziunii sau a politicii au fost nevoiţi să se retragă de pe scena publică în urma diverselor revelaţii făcute de femei. Printre cei căzuţi în dizgraţie în urma unor astfel de acuzaţii se află de exemplu fostul magistrat ultraconservator american Roy Moore, candidat republican, sprijinit de Donald Trump dar totuşi învins în Alabama de un democrat necunoscut pe nume Doug Jones. «Mediile de informare sunt confruntate în ultima vreme cu atacuri continue dar ele rămân un element central al unei democraţii sănătoase» a mai notat administratoarea premiului Pulitzer într-o aluzie de abia voalată la adresa şefului casei albe.

Semn al hegemoniei lor asupra presei americane, New York Times şi Washington Post au primit de asemenea premiul Pulitzer la categoria «jurnalism naţional». Este pentru a patra oară la rând că Washington Post primeşte prestigioasa recompensă.

 

 

 
Rapperul Kendrick Lamar şi jurnaliştii de la NYT şi New Yorker, laureaţi al premiului Pulitzer