Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Accesul experţilor în arme chimice blocat în Duma

expertii_organizatiei_pentru_interzicerea_armelor_chimice_asteapta_sa_intre_in_duma_distrusa_de_razboi_si_cel_mai_probabil_victima_unui_atac_chimic.jpg

Expertii Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice asteapta sa intre in Duma, distrusa de razboi si cel mai probabil victima unui atac chimic
Expertii Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice asteapta sa intre in Duma, distrusa de razboi si cel mai probabil victima unui atac chimic
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ali Hashisho

Franţa cere Siriei şi Rusiei să acorde accesul complet şi imediat Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a putea ancheta presupusul atac chimic din 7 aprilie din oraşul Duma. Siria şi Rusia le interzic acestora accesul. Franţa se teme că în acest timp dispr probe esenţiale. Este o zonă controlată de armata rusă şi cea siriană. Situaţia a fost discutată la telefon de preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelara germană Angela Merkel.

Preşedintele Vladimir Putin susţine că atacurile aeriene conduse în week-end de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie reprezintă o violare a dreptului internaţional. Mai mult, Putin acuză că a fost compromis procesul de pace. Rusia şi Siria invocă  « probleme de securitate » mai exact că ar fi nevoie de deminarea căilor de acces în Duma pentru ca anchetatorii să poată intra şi afla dacă un atac chimic s-a produs acolo.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a negat orice rea-voinţă.

În schimb, Franţa se teme că între timp dispar probe importante. Este esenţial ca Siria să permită anchetatorilor să verifice diverse zone din oraşul sirian Duma, susţin autorităţile franceze. În eventualul atac chimic din 7 aprilie au murit cel puţin 40 de persoane.

Ambasadorul american pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, Ken Ward se teme şi el că ruşii au intrat în zonele atacate pentru a contracara eforturile anchetatorilor. 

Pentru că se află totuşi în apropiere, echipa a început deja să strângă unele eşantioane, se vorbeşte cu supravieţuitori. Munca lor este de a stabili dacă a fost un atac chimic sau nu şi nu cine este vinovat de producerea lui. Vor fi verificate şi persoanele rănite pentru a putea fi stabilite circumstanţele atacului.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, declara recent că Germania are un rol de intermediar, special, pentru menţinerea unui spaţiu de dialog cu Rusia în criza siriană. Responsabila germană a adăugat că procesul de pace se află într-un punct mort iar noi discuţii vor avea loc în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7 ce se vor reuni la Toronto.

Trebuie să folosim acest moment pentru a relansa procesul politic, a precizat şefa diplomaţiei germane. Si a adăugat că are nevoie şi de Rusia în dialog.

Ceea ce a încercat marţi cancelara Angela Merkel care a discutat la telefon situaţia din Siria cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Iar preşedintele francez Emmanuel Macron recunoaşte că loviturile occidentale "nu rezolvă nimic” şi că cele trei puteri au intervenit pentru « onoarea comunităţii internaţionale ».  El a explicat că s-a intervenit într-o manieră precisă, fără victime omeneşti, pentru a fi distruse trei situri de producţie şi prelucrare a armelor chimice.

De asemenea, Emmanuel Macron cere un efort umanitar international pentru ca populaţia civilă din Siria să fie salvată. Franţa a deblocat 50 de milioane de euro în acest sens.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au concertat un atac în noaptea de vineri spre sâmbătă asupra capacităţilor de producţie şi de stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Duma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.