Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gigantul telecom chinez ZTE vizat de noi sancţiuni

gigantul_chinez_zte_este_un_lider_mondial_in_echipamente_telecom.jpg

Gigantul chinez ZTE este lider mondial in echipamente telecom
Gigantul chinez ZTE este lider mondial in echipamente telecom
Image source: 
REUTERS/Barry Huang

Guvernul chinez avertizează că îşi va apăra societăţile după ce Statele Unite a decis sancţiuni împotriva gigantului chinez de telecomunicaţii ZTE acuzat că ar fi încălcat embargoul ce viza Iranul şi Coreea de Nord. Departamentul american al Comerţului a anunţat că nu le va mai livra componente.

Ministrul chinez al Comerţului susţine că gigantul de telecomunicaţii a creat în Statele Unite zeci de mii de locuri de muncă. Într-o scrisoare adresată angajaţilor, patronul grupului ZTE a recunoscut că societatea se află într-o situaţie internaţională complicată şi a anunţat că a fost creată o celulă de criză.

Statele Unite au decis deja în martie 2017 o amendă de 1,2 miliarde de dolari către ZTE pentru că ar fi violat embargoul existent pentru Phenian şi Teheran.

ZTE a recunoscut în 2016 că a cumpărat echipamente din Statele Unite şi le-a exportat în Iran şi Coreea de Nord, în ciuda sancţiunilor internaţionale care vizau cele două ţări ca urmare a programelor militare şi a încălcării drepturilor omului.

Chiar şi după acest moment, compania chineză a continuat acceaşi practică.

Acum, suspendarea completă a exporturilor înseamnă că ZTE nu va mai primi componentele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea.

În 2017, autorităţile americane anunţau că gigantul chinez a realizat tranzacţii de câteva sute de milioane de dolari între 2010 şi 2016 către Iran şi Coreea de Nord, tranzacţii ilicite. Este vorba de micro-procesoare şi servere care pot fi utilizate pentru criptarea de date.

Totodată, autorităţile din Anglia verifică operatorii telecom britanici bănuiţi că ar lucra cu grupul chinez. Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică estimează într-un comunicat că utilizarea echipamentelor şi serviciilor ZTE poate reprezenta un risc pentru securitatea naţională din Marea Britanie. Un responsabil al centrului a precizat pentru France Presse că avertismentul nu reprezintă o interdicţie şi că operatorii britanici sunt liberi să se aprovizioneze de la compania chineză.