Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summitul Donald Trump-Kim Jong-un, tot mai probabil

kimtrump.jpg

Kim Jong-un si Donald Trump se vor întâlni față în față pe 12 iunie
Kim Jong-un si Donald Trump se vor întâlni față în față pe 12 iunie
Sursa imaginii: 
REUTERS / KCNA handout via Reuters

Donald Trump a confirmat existenţa unor discuţii «la nivel foarte înalt» cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un. Fără să dea mai multe explicaţii, şeful Casei albe a precizat totuşi că probabila întâlnire a sa cu liderul de la Phenian va avea loc la începutul lunii iunie.

Actualul patron CIA – şi viitorul secretar de stat american – Mike Pompeo ar fi fost în week-end-ul de Paşti în Coreea de nord ca să se întâlnească cu Kim Jong-un. Este ceeace dezvăluie cotidianul Washington Post. Informaţia a fost confirmată oficial, printr-un mesaj pe Twitter, de şeful Casei albe. Ea este coerentă cu declaraţiile lui Donald Trump de marti. Seful Casei albe spunea atunci, în cursul unei conferinţe de presă cu premierul japonez Shinzo Abe, că «am avut discuţii directe, la nivel foarte, extrem de înalt, cu Coreea de nord. Dacă toate merg bine, la începutul lui iunie sau poate puţin înainte», va avea loc şi summitul cu liderul de la Phenian, a mai precizat Trump. Locul viitoarei întâlniri istorice nu a fost încă fixat dar se studiază 5 locaţii diferite, fără a ni se spune care sunt ele. Analiştii exclud însă un summit pe teren american sau nord-corean.

Apropierea dintre SUA şi Coreea de nord s-a făcut prin intermediul serviciilor secrete, mai exact între CIA şi omologul său de la Phenian, Biroul de recunoaştere generală. Evident că intermediarii privilegiaţi au fost serviciile secrete sud-coreene.

Intâlnirea Pompeo-Kim este reuniunea la cel mai înalt nivel din 2000 încoace, de când fosta secretară de stat americană Madeleine Albright din epoca preşedintelui Bill Clinton, a fost primită la Phenian de Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean.

Analiştii amintesc că înaintea întâlnirii Pompeo-Kim de la sfârştul lui martie, liderul stalinist se dusese la Beijing, probabil ca să-şi anunţe intenţiile principalului său aliat şi vecin. Intâlnirea Trump-Kim va fi precedată de un summit intercoreean pe 27 aprilie

Intâlnirea Trump-Kim, precedată de un summit intercoreean pe 27 aprilie

Atât Donald Trump cât şi Kim Jong-un au un mare interes ca să se întâlnească şi să-şi vorbească. După ce s-au insultat reciproc în piaţa publică, cei doi lideri au înţeles că rezultatele se pot obţine mai degrabă pe cale diplomatică decât prin violenţă. In caz de summit şi de acord bilateral, americanul se va putea lăuda că graţie «presiunii maxime», politica sa a dat roade şi «s-a rezolvat astfel o problemă mondială». Nord-coreeanul s-ar putea lăuda de partea sa că a tratat de la egal la egal cu Washington, obţinând astfel respectul de la prima putere mondială.

Intâlnirea Trump-Kim va fi precedată de un summit intercoreean pe 27 aprilie. Invitaţia de a participa la el fusese adusă de sora lui Kim Jong-un oficialilor din sud cu ocazia recentelor Jocuri olimpice de iarnă de la Pyeongchang. Summitul se va derula la Panmunjom, localitatea aflată în zona demilitarizată dintre cele două Coreei în care s-a semnat în 1953 armistiţiul războiului din Coreea. E şi locul eventualului summit Trump-Kim.

Potrivit presei sud-coreene citate de Le Monde, Séoul şi Phenian ar pregăti într-o primă etapă măsuri care să reducă tensiunile în peninsula coreeană. Ar urma apoi negocierea unui tratat de pace în schimbul denuclearizării zonei. O ipoteză ce este însă puţin probabilă, estimează scepticii care-l văd greu pe Kim renunţând la statutul de putere nucleară pentru care ţara sa s-a luptat decenii la rând şi pe care l-a şi înscris în Constituţie.

In aşteptarea acestor ipotetice rezultate, să mai notăm în încheiere că într-o declaraţie care-l caracterizează foarte bine, Donald Trump a spus «că-şi dă binecuvântarea» pentru organizarea summitul intercoreean de la sfârşitul lui aprilie.

 
Summitul Donald Trump-Kim Jong-un, tot mai probabil