Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba, fără niciun Castro în frunte

raul.jpg

Raul Castro, 86 de ani, pleacà de la putere dupà douà mandate de presedinte
Raul Castro, 86 de ani, pleacà de la putere dupà douà mandate de presedinte
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Revoluţie în Cuba! În urma sesiunii parlamentare de azi şi mâine, deputaţii de la Havana îl vor alege pe noul preşedinte al ţării. Un post care de 6 decenii era în mâinile unui Castro – mai întâi ale lui Fidel şi apoi ale fratelui său, Raul. Acesta din urmă, în vârstă de 86 de ani, a decis să predea ştafeta după două mandate de preşedinte.

Cuba nu va mai fi condusă de un Castro. Momentul este istoric, o pagină a istoriei insulei din Caraibe se întoarce definitiv. Țara va fi prezidatată pentru prima dată după 6 decenii de cineva care s-a născut după revoluţia din 1959, cea condusă de Fidel Castro, şi care, în plus, nu va mai purta uniforma militară.

Dacă toate decurg bine, adică aşa cum s-a decis mai demult în instanţele partidului, succesorul lui Raul Castro va fi Miguel Diaz-Canel, 58 de ani, vinerea viitoare.

Chiar dacă fac un pas deoparte, comandanţii gherilei castriste şi aşa-zişii «lideri istorici» nu vor sta foarte departe de manetele puterii. Astfel, Raul Castro va continua să ocupe postul de prim-secretar al Partidului comunist din Cuba până la următorul congres, programat în 2021. De asemenea, bătrânul general va rămâne şi în fruntea armatei cubaneze.

Care este bilanţul lui Raul Castro?

Să precizăm că Raul Castro pleacă de la şefia statului după două mandate, adică exact aşa cum a promis când a ajuns în post.

În zece ani de preşedinţie, Raul Castro le-a schimbat radical viaţa compatrioţilor săi fără să repună însă în cauză nicio clipă castrismul.

Principala sa realizare a fost restabilirea, în 2015, a relaţiilor diplomatice cu SUA, inamicul ereditar. După 55 de ani de război rece, marele vecin, ţinta numărul unu a lui Fidel Castro, a devenit frecventabil. Vizita lui Barack Obama în 2016 la Havana a suscitat speranţe uriaşe pentru cubanezi.

Tot în bilanţul lui Raul se poate pune şi autorizaţia dată în 2010 pentru exersarea a circa 200 de activităţi pe cont propriu. Trebuie ştiut că până atunci, orice minimă activitate – instalator, frizer, şamd.– era realizată de funcţionari sau angajaţi publici. «Oficializarea micilor meseriaşi, privaţi, cu toate că sectorul privat nu este recunoscut ca atare de Constituţie, a permis legalizarea unei bune părţi a economiei subterane dar şi diminuarea cheltuielilor statale, sub tensiune de când a dispărut Uniunea sovietică» remarcă Le Monde. De precizat că meseriile de medic, informatician, jurnalist, profesor, arhitect sau avocat sunt în continuare interzise particularilor.

În 2008, Raul Castro i-a autorizat pe compatrioţii săi să frecventeze hotelurile şi restaurantele, până atunci rezervate doar străinilor. De asemenea, tot acum un deceniu s-a autorizat achiziţionarea de telefoanele mobile şi computere. Azi ar exista în Cuba aproape 5 milioane de mobile pentru o populaţie de 11 milioane de suflete. Internetul a apărut şi el dar debitul şi accesul sunt foarte limitate.

Din 2011 încoace, cubanezii îşi pot în fine vinde şi cumpăra, atât maşinile cât şi casele. La fel de spectaculoasă este reforma migratorie din 2013, an în care s-a abolit permisul de ieşire din teritoriu pe care fiecare cubanez dornic să iasă din ţară era obligat să-l aibă. În ciuda acestei libertăţi de circulaţie, statul mai are dreptul să le interzică opozanţilor să plece din Cuba. Opozanţi, mulţi dintre ei, fie după gratii fie cu domiciliu forţat. La fel, provincialii nu au voie să se instaleze în capitală fără un permis special.

Ca să facă faţă penuriei alimentare, statul le-a permis oamenilor să cultive pământul, dar nu le-a dat acces la credite şi nici la piaţa de desfacere. Rezultatul este că multe terenuri arabile sunt abandonate iar insula este obligată să importe 80% din bunurile alimentare.

Ce se ştie despre Miguel Diaz-Canel, viitorul probabil preşedinte cubanez?

Miguel Diaz-Canel, probabilul succesor al lui Raul Castro, este un civil, pur produs al partidului unic. Aparatcik model, fost inginer electronist, ex-ministru al învăţământului superior, el a fost desemnat braţul drept – şi deci, succesor desemnat - al lui Raul încă din 2013.

Tată a doi copii, dar divorţat, viitorul probabil preşedinte cubanez vrea să apară modern. Are o pagină Facebook – lucru rar pentru responsabilii insulari – poartă blugi, are părul lung – şi grizonat -, se declară fan de Beatles şi a creat în regiunea sa un centru cultural în care spectacolele sunt jucate de travestiţi.

Diaz-Canel va avea, printre altele, greaua sarcină de a modifica încet-încet modelul economic cubanez. Economia bate pasul pe loc şi tinerii pleacă masiv din ţară, asta întrucât aliatul venezuelan al puterii este tot mai slab, iar embargoul american tot mai apăsător pentru dezvoltarea economică a insulei. Ca să nu mai vorbim că apropierea americano-cubaneză, amorsată de Obama în 2014-2015, a fost brusc încetinită, ba chiar oprită, de imprevizibilul preşedinte republican, Donald Trump.

Rămâne de văzut ce puteri va avea cu adevărat noul preşedinte de la Havana, cât de liber îl va lăsa, sau nu, Raul, acel Castro rămas în umbră pentru încă nişte ani buni de acum încolo.

 
Cuba, fără niciun Castro în frunte