Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri anticipate în Turcia - cu ce miză pentru Erdogan?

2018-04-18t134122z_939937082_rc17fc321e80_rtrmadp_3_turkey-politics.jpg

Recep Tayyip Erdogan anuntînd alegeri anticipate la Ankara, 18 aprilie 2018.
Recep Tayyip Erdogan anuntînd alegeri anticipate la Ankara, 18 aprilie 2018.
Sursa imaginii: 
Credit foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat organizarea de alegeri anticipate în ţara sa, pe 24 iunie anul acesta. Acest scrutin legistaltiv şi prezidenţial era în mod normal prevăzut pentru începutul lunii noiembrie anul viitor. Experţii consideră că Erdogan mai face în felul acesta un pas, probabil pasul decisiv, spre puterea absolută, dar că decizia sa nu este lipsită de unele riscuri.

Anul trecut Turcia s-a dotat cu un nou regim prezidenţial, în virtutea căruia şeful statului acumulează enorme puteri. Acest regim urma să intre în vigoare după scrutinul de anul viitor din noiembrie. Prin organizarea de alegeri anticipate, Erdogan grăbeşte cu un an adoptarea sistemului, şi se vede deja stăpîn absolut în Turcia peste două luni (oricum i se spune “sultanul”). Greu de spus dacă îi poate cineva bara calea lui Erdogan în acest moment.

Popularitatea sa a crescut după ce i-a alungat pe kurzi (consideraţi terorişti) din enclava siriană Afrin situată la graniţa cu Turcia. Succesele sale în Siria stimulează fibra naţionalistă a turcilor. Erdogan se mai poate lăuda şi cu un ritm viguros de creştere economică în ţara sa, deşi, la acest capitol, intervin nişte speculaţii. Unii comentatori afirmă că tocmai întrucît maşina economică dă semne de oboseală, Erdogan vrea să accelereze calendarul electoral. Ca nu cumva o eventuală degradare a peisajului economic să-i perturbe instalarea la putere cu noile atribuţii concepute special pentru el.

Recep Tayyip Erdogan mai mizează pe slăbiciunile şi diviziunile opoziţiei. Greu de imaginat că opoziţia, în următoarele două luni, ar putea propune o figură suficient de puternică pentru a cîştiga în faţa “sultanului”. Un specialist francez în relaţiile internaţionale, citat de Agenţia France Presse, este de părere că alegerile anticipate sunt şi expresia unei forme de orgoliu personal: Erdogan vrea să demonstreze că el este singurul şef pe corabie, că el este cel care propune şi defineşte agenda politică.    

Un universitar turc de la Ankara, Berk Esen, vede însă mai degrabă semne de slăbiciune în decizia lui Erdogan de a convoaca alegeri anticipate.

Partidele de opoziţie, pentru că există încă o opoziţie legală în Turcia, s-au declarat pregătite pentru scrutin. Ele vor încerca, într-o primă fază, să împiedice alegerea lui Erdogan din primul tur. Un al doilea tur de scrutin ar putea complica lucrurile pentru favorit. Erdogan a mai grăbit probabil calendarul electoral pentru a beneficia şi de contextul stării de urgenţă declarată după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. El a profitat din plin de starea de urgenţă pentru a reduce la tăcere vocile critice.

Peste 55 000 de persoane au fost arestate după cele întîmplate în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, iar 140 000 de funcţionari au fost concediaţi. Agenţia France Presse arată că în următoarele zile vor fi concediaţi şi 3000 de membri ai personalului militar.

Recep Tayyip Erdogan este pe cale de a reintroduce într-un fel “ordinea otomană” în ţara sa, dar poate că nu evaluează bine un lucru, şi anume că în sînul propriului său partid ar putea apărea temeri legate de derivele sale autoritariste. Poate că aici se situează şi doza cea mai mare de risc în contextul acestui scrutin anticipat.