Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Universităţi blocate în Franţa: tentativă de repetare a scenariului din 1968?

2018-04-05t181014z_253540145_rc1632ddf4a0_rtrmadp_3_france-reform-university_0.jpg

Una din intrarile Universitatii de la Nantes blocata de studentii protestatari, 5 aprilie 2018
Una din intrarile Universitatii de la Nantes blocata de studentii protestatari, 5 aprilie 2018
Image source: 
credit foto: REUTERS/Stephane Mahe

În Franţa accesul în universităţi se va face, în viitor, prin selecţia dosarelor. Este o reformă a executivului de la Paris, o reformă care provoacă discuţii, polemici şi chiar protestele multor studenţi. Studenţii cei mai refractari în legătură cu această schimbare au încercat să blocheze mai multe universităţi, la Paris dar şi în provincie, cum ar fi la Montpellier, La Lyon sau Lille. Ministrul de interne a decis evacuarea cu forţa a celor care ocupă respectivele universităţi, dar această operaţiune este extrem de „delicată”.

Executivul ştie că imaginile sunt uneori susceptibile să aprindă scîntei, sau chiar să provoace reacţii în lanţ. In urmă cu 50 de ani aveau loc, la Paris, revoltele studenţeşti. La acea oră, studenţii ridicaseră baricade în cartierul latin iar înfruntările cu poliţiştii fuseseră violente. In nici un caz executivul nu vrea să le dea studenţilor de azi ocazia de a reaprinde flacăra contestaţiei de acum 50 de ani.

Pe de altă parte, însă, ocuparea universităţilor nu este aprobată de toată suflarea studenţească. Majoritatea studenţilor par mai degrabă îngrijoraţi de amînarea examenelor. Iar în unele locuri, precum la Montpellier, studenţii care s-au dovedit a fi cei mai „revoluţionari” au distrus computere şi echipamente în valoare de milioane de euro. Ceea ce nu este nici pe gustul opiniei publice şi nici nu a fost aplaudat de majoritatea colegilor lor ca fiind o mare „ispravă” revoluţionară.

Potrivit unui sondaj recent publicat de Le Figaro, 52 la sută dintre francezi se declară favorabili acestei reforme. 61 la sută dintre tineri, însă, se opun reformei. Iată şi o altă concluzie a respectivului sondaj: bărbaţii, categoriile de cetăţeni cu studii superioare, francezii din zonele urbane, cei cu venituri satisfăcătoare sau mari, precum şi simpatizanţii formaţiunii „La République en Marche” sunt pentru reformă. Femeile, categoriile populare, francezii cu venituri modeste şi cei cu mai puţine studii, locuitorii din zonele rurale şi simpatizanţii stîngii se opun reformei.

In noaptea dinspre 19 spre 20 aprilie poliţia a evacuat mai mulţi studenţi care ocupau la Paris universitatea de la Tolbiac. Declaraţiile respectivilor studenţi au fost pline de resentimente, ei au acuzat poliţia de brutalitate iar pe Macron aproape că îl consideră un „dictator”. In cotidianul Le Figaro un editorialist consideră însă că ocuparea universităţilor se face la instigarea unor studenţi îndoctrinaţi de extrema stîngă.

Ideea de selecţie este respinsă de unii întrucît li se pare că măsura ar fi discriminatorie, deci anti-democratică. In tabăra cealaltă însă există voci care spun că universităţile franceze sunt deja în pierdere de prestigiu pe plan internaţional şi că fără reformarea lor Franţa riscă să piardă şi mai mult teren la acest capitol.

Greu de spus în acest moment dacă mişcarea ia amploare sau se calmează. La Nanterre, lîngă Paris, de unde a izbucnit de fapt revolta din 1968, studenţii nu s-au lăsat evacuaţi de forţele de ordine şi au încercat să mediatizeze evenimentul în favoarea lor. Orice evacuare riscă, pe de altă parte, să fie neproductivă, pentru că studenţii pot reveni imediat pe aceleaşi locuri.

Care este poziţia profesorilor în acest context? Potrivit lui Jean-Robert Pitte, preşedinte al Universităţii Paris-Sorbonne, profesorii ar fi mai degrabă solidari cu studenţii. Luna mai se apropie şi cu ea pericolul unui 1968 bis... De aici şi ezitările executivului în legătură cu metodele pe care ar trebui să le adopte. Să nu uităm însă că revoltele din mai 1968 s-au stins în momentul plecării în vacanţă, în luna iulie... Poate că executivul francez mizează pe acest detaliu în strategia sa.