Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imam din Marsilia expulzat în Algeria

imamul_alegerian_el_hadi_doudi_la_palatul_de_justitie_din_marsilia_8_februarie_2018.jpg

Imamul alegerian El Hadi Doudi la Palatul de Justitie din Marsilia, 8 februarie 2018
Imamul alegerian El Hadi Doudi la Palatul de Justitie din Marsilia, 8 februarie 2018
Sursa imaginii: 
© Anne-Christine Poujoulat, AFP

Imamul unei moschei din Marsilia, foarte cunoscut pentru predicile sale radicale şi care atrăgea numeroşi fideli, a fost expluzat în Algeria. Decizia a fost dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului iar vineri dimineaţă imamul a fost urcat pe un ferry cu destinaţia Alger.

El Hadi Doudi se numeşte influentul imam din Marsilia acuzat de autorităţile franceze de predici extremiste, care incitau la ură. Decizia are la bază o notă a serviciilor de informaţii în care sunt analizate 25 de predici susţinute între 2013 şi 2017.

Mai multe persoane care frecventau moscheea călătoreau deseori în Irak şi Siria.

În vârstă de 63 de ani, tată a şapte copii dintre care trei minori, bărbatul a locuit în Franţa timp de aproape 38 de ani. El era de mult timp în vizorul poliţiei din Marsilia.

În predicile sale, imamul incita la discriminare, violenţă şi ură în mod explicit şi deliberat – potrivit termenilor existenţi în cererea de expluzare întocmită de ministerul de Interne francez.

Moscheea sa, As-Sounna, una dintre cele mai mari din Marsilia, a fost închisă la finele lui 2017 de autorităţile locale. Apoi, în ianuarie, decizia ca acest loc să rămână închis a fost confirmată şi de la Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa.

Cererea de extrădare, validată de justiţia franceză a fost suspendată, în primă fază, în urmă cu o lună, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a analiza dosarul pe fond.

Avocaţii imamului au ales să se plângă curţii pentru a cere ca el să nu fie expulzat în ţara de origine, Algeria pe motiv că acesta ar putea fi torturat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a autorizat însă expulzarea.

El Hadi Doudi este al doilea imam, în mai puţin de o lună, care este vizat de o astfel de măsură. La finele lui martie, imam-ul moscheii din Torcy, în apropiere de Paris, a fost trimis în Maroc din aceleaşi motive.

Din 2015, Franţa a fost vizată de o serie de atacuri teroriste ca urmare a participării la coaliţia militară internaţională împotriva grupării Stat Islamic, în Irak şi Siria. 245 de oameni au murit în atacurile teroriste din Franţa.    

20 persoane radicalizate au fost expulzate de pe teritoriul francez din 2017, preciza recent ministrul de Interne, Gérard Collomb, o cifră ce nu a mai fost atinsă vreodată.