
Special Paris
Siria: pericolul „extinderii războiului”
golan_0_0.jpg

Premisele unui război regional sunt deja vizibile, arată Ran Halévi în Le Monde, cu referire la recentele bombardamente israeliene împotriva unor instalaţii iraniene din oraşul sirian Homs. Pentru Israel implantarea unor baze militare iraniene în Siria este inacceptabilă, ba chiar riscă să devină motiv de război. Ori, în prezent, Iranul, pe măsură ce se profilează la orizont victoria lui Bachar al-Assad, doreşte să culeagă „fructele” eforturilor sale.
Regimul sirian nu s-ar afla în situaţia de a cîştiga războiul civil dacă forţe iraniene n-ar fi intervenit pe teren în sprijinul său. Sigur, şi aviaţia rusă a fost un sprijin important, dar cei 20 000 de luptători iranieni prezenţi în Siria au reprezentat elementul decisiv.
Israelul este decis să nu repete unele greşeli din trecut, cum ar fi aceea de a fi lăsat ca heţbolahii din Liban să se doteze cu rachete, arată comentarorii care se exprimă în Le Monde. Reamintim că heţbolahii libanezi sunt o miliţie şiită creată de Iran în 1982.
In prezent, situaţia s-ar putea agrava şi dacă Donald Trump decide să se retragă din acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul. Intr-un articol publicat de Libération, editorialistul Pierre Alonso consideră că o astfel de decizie ar fi „catastrofală”. Regimul ayatohalilor se va radicaliza şi îşi va relansa programul nuclear. Arabia saudită a declarat deja că se va dota la rîndul ei cu bomba atomică dacă Iranul devine putere nucleară. Alte ţări din regiune ar putea intra în aceeaşi logică de proliferare a armamentului nuclear.
Pe 12 mai Donald Trump urmează să ia o decizie legată de Iran. Nu întîmplător se vor duce pînă pe 12 mai la Washington atît Emmanuel Macron cît şi Angela Merkel, pentru a-i explica mai bine liderului de la Casa Albă consecinţele unei rupturi a acordului. 500 de parlamentari din Franţa, Marea Britanie şi Germania au semnat joi 19 aprilie o scrisoare deschisă către administraţia americană cerîndu-i să respecte în continuare acordul cu Iranul. Cele trei ţări au o poziţie clară, în acest sens: ele afirmă că vor respecta acordul chiar dacă Statele Unite se vor retrage din el. Nu este exclus însă ca regimul ayatolahilor să se retragă el din acord dacă acesta va fi denunţat de Washington.
Iată doar o parte a constelaţiei de probleme şi dileme legate de Orientul Apropiat care nu sunt de natură să suscite optimism. O ştire de ultimă oră pare însă un nou apel la raţiune. Donald Trump şi Vladimir Putin vor să se vadă şi să discute... In urma unei convorbiri telefonice Donald Trump l-a invitat pe Putin la Washington. Liderul de la Casa Albă este şi el dispus să efectueze o vizită în Rusia. Iniţiative excelente, să se vadă cît mai des şi să găsească soluţia pentru instaurarea unei păci durabile.