Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI vrea evitarea unui război comercial

directoarea_generala_a_fondului_monetar_international_christine_lagarde_se_exprima_asupra_tensiunilor_comerciale_dintre_sua_-_china_washington_19_aprilie_2018.jpg

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde se exprima asupra tensiunilor comerciale dintre SUA - China, Washington, 19 aprilie 2018
Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde se exprima asupra tensiunilor comerciale dintre SUA - China, Washington, 19 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yuri Gripas

În faţa tensiunilor crescânde între Statele Unite şi China, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional propune o platformă de dialog cu scopul de a fi evitat un război comercial.
Unul ce ar aduce prejudicii enorme economiei mondiale.

« Statele ar trebui să lucreze împreună şi să nu recurgă la măsuri unilaterale », este de părare şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Ea propune o platformă de dialog pentru o mai bună cooperare. O instanţă de dialog alimentată cu analizele Fondului.

Pentru France Presse, comisarul european Pierre Moscovici a declarat că va continua să arate Americii că protecţionismul nu este o soluţie.

La aproape 10 ani de la debutul recesiunii mondiale, economia planetei evoluează într-o bună dinamică în special datorită schimburilor de bunuri şi servicii. Dar sunt chiar aceste schimburi comerciale care ar putea trage în jos economia planetei în cazul în care se construiesc noi bariere vamale.

Preşedintele american Donald Trump care defilează în continuare sloganul său « America First »  îşi multiplică măsurile protecţioniste. În martie, Statele Unite au impus taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu. 25% pentru importurile de oţel şi 10 pentru cele de aluminiu. China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

În opinia preşedintelui american, această industrie a fost tratată incorect în ultimele decenii şi încearcă astfel să o protejeze de practicile comerciale nejuste. Statele Unite importă din China doar 2% din oţel.

China a ameninţat şi ea cu taxarea importurilor de produse agricole din State. Iar Uniunea Europeană a atenţionat imediat asupra riscurilor unui război comercial cu consecinţe imprevizibile.

Este o măsură incompatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului şi care nu se justifică pe motive legate de siguranţa statului, după cum a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei, Matthias Machnig.

Dar, taxele vor fi retrase doar dacă un nou acord ALENA este semnat, a continuat preşedintele american.Este vorba de acordul de liber-schimb nord-american care leagă Statele Unite de Canada şi Mexic din 1994.  Președintele Donald Trump consideră că acordul în forma actuală este “un dezastru” pentru locurile de muncă americane. Responsabilul de la Casa Albă a amenințat de mai multe ori ca va anula acordul, prea favorabil, spune el, intereselor mexicane. Pentru Mexic, care exportă aproape 80% din produsele sale către Statele Unite, acest acord este crucial. Chiar și sectorul industrial american este favorabil menținerii acordului.

Acum, şefa FMI, Christine Lagarde atenţionează că investiţiile şi comerţul sunt două motoare cruciale pentru toate ţările iar un război comercial le-ar afecta pe toate. Responsabila FMI recomandă fiecărui stat să ia măsuri pentru a reduce barierele vamale şi nu a inventa motive pentru a introduce unele noi.

În Franţa, ministrul Economiei, Bruno Le Maire estimează că un război comercial însemnă tarife vamale în creştere, preţ mai mare de producţie, încetinirea creşterii economice, mai puţine locuri de muncă.

Subiectul va fi cel mai probabil abordat de autorităţile franceze săptămâna viitoare la Washington în cadrul vizitei preşedintelui Emmanuel Macron în Statele Unite.

Fondul Monetar Internaţional a menţinut săptămâna aceasta previziunile de creştere economică mondială pentru 2018 şi 2019, în faţa tensiunilor comerciale între primele două puteri economice mondiale.