Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron la Washington: şeful statului francez, principalul interlocutor al lui Donald Trump în Europa

2017-05-25t122609z_174864546_rc1a37de0090_rtrmadp_3_usa-trump-france_0.jpg

Donald Trump şi Emmanuel Macron -  prima lor întîlnire, pe 25 mai 2017, la Bruxelles, în contextul unui summit NATO
Donald Trump şi Emmanuel Macron - prima lor întîlnire, pe 25 mai 2017, la Bruxelles, în contextul unui summit NATO
Image source: 
Credit foto: Reuters / Jonathan Ernst

Preşedintele francez Emmanuel Macron începe luni, 23 aprilie, o vizită de stat de trei zile în Statele Unite. Emmanuel Macron este primul lider străin primit la Casa Albă într-un astfel de context oficial de cînd Donald Trump a devenit preşedinte al Americii. Subiectele care figurează pe ordinea zilei riscă să fie însă „delicate” şi să pună în lumină mai degrabă divergenţele dintre cei doi lideri decît viziunea lor comună.

Un dineu la Mount Vernon în casa în care a trăit George Washington, o întrevedere la Casa Albă, un dejun la departamentul de stat, o ceremonie la cimitirul Arlington, un discurs în fata Congresului american, o întîlnire cu studenţii... Iată principalele momente din programul vizitei, pe care Emmanuel Macron o pune sub semnul continuării dialogului cu Donald Trump. Dialog care a început anul trecut pe 14 iulie la Paris cînd liderul de la Casa Albă i-a strîns în mod viguros mîna gazdei sale, Emmanuel Macron, care nici el însă nu s-a lăsat mai prejos şi i-a răspuns cu aceeaşi convingere în faţa camerelor de luat vederi.

Emmanuel Macron are toate şansele să transforme această vizită într-un succes mediatic: el este tînăr (doar 40 de ani), vorbeşte o engleză impecabilă şi are o viziune globală despre cum ar trebui să stea lucrurile pe planetă. În plus vine cu o soţie care are cu 25 de ani mai mult decît el, ceea ce mulţi americani admiră, considerînd această poveste de dragoste şi de cuplu „so frenchy”.

Mai important ar fi însă ca şeful statului francez să transforme vizita într-un succes politic şi diplomatic. Mai precis, să-l convingă pe omologul său să nu intre într-un război comercial cu Uniunea Europeană, să reflecteze mai serios la problemele încălzirii atmosferei şi să nu denunţe acordul nuclear semnat cu Iranul de comunitatea internaţională. Emmanuel Macron va evoca, în cursul acestor zile, şi alte subiecte internaţionale, precum relaţiile cu Rusia şi războiul din Siria, iar miercuri se va adresa, în limba engleză, Congresului american.

Donald Trump nu este „un om politic de tip clasic, uneori reuşesc să-l conving, alteori nu” recunoştea, cu multă diplomaţie, Emmanuel Macron la începutul acestei an. Dar miza principală nu este poate, în contextul acestei vizite, afişarea unei concordanţe de viziuni dintre cei doi lideri. După cum arată un expert al Institutului francez de relaţii internaţionale, citat de Agenţia Reuters, Franţa este în prezent „principalul interlocutor al Statelor Unite în Europa”. Mai mult ca sigur Emmanuel Macron doreşte menţinerea acestui statut preţios pentru ţară, dar şi pentru europeni.