Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvarea acordului nuclear cu Iranul, principala misiune a lui Emmanuel Macron la Washington

2014-02-14t114650z_1940925361_gm1ea2e1ii301_rtrmadp_3_iran-nuclear-deal_0.jpg

Centrala iraniana de la Arak, situata la 360 de kilometri sud-vest de Teheran, care producea înainte de 2015 apa grea.
Centrala iraniana de la Arak, situata la 360 de kilometri sud-vest de Teheran, care producea înainte de 2015 apa grea.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Stringer/Files

Salvarea acordului nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul este principala misiune pe care şi-o asumă şeful statului francez în contextul actualei vizite la Washington. Tot în acest sens vor pleda pe lîngă Donald Trump şi cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, precum şi premierul britanic, doamna Theresa May. Iranul a anunţat că îşi va relua imediat producţia de combustibil nuclear în cazul în care Statele Unite se retrag din acest acord.

Preşedintele Donald Trump le-a dat de fapt un ultimatum europenilor, pînă pe data de 12 mai, cerîndu-le să obţină noi garanţii de la regimul ayatolahilor în legătură cu programul lor nuclear. Washington-ul cere efectuarea mai multor inspecţii în Iran precum şi prelungirea nelimitată a condiţiilor impuse Iranului. Tratatul semnat în 2015 prevede limitarea activităţilor nucleare iraniene doar pînă în 2030. Emmanuel Macron îi va aduce lui Donald Trump toate argumentele posibile în vederea menţinerii tratatului, şi îi va explica probabil că însăşi credibilitatea diplomaţiei occidentale este în joc în acest context, a europenilor dar şi a Americii.

Donald Trump ar dori, explică agenţia France Presse, ca Franţa, Marea Britanie şi Germania să semneze un fel de „acord complementar” cu Statele Unite, garantînd că nu vor lăsa Iranul să se doteze cu bomba atomică după expirarea, în 2030, a clauzelor din tratatul semnat cu iranienii în 2015. Europenii studiază în prezent această posibilitate, care ar putea lua forma unei declaraţii politice. În acelaşi timp ei nu pot ignora fapul că Rusia şi China sunt şi ele semnatarele tratatului din 2015.

Cotidianul Le Monde cu data de luni 23 aprilie arată că Emmanuel Macron şi Donald Triump sunt „prieteni” dar fără să aibă „multe afinităţi”. „Totul îi separă pe cei doi oameni, fără însă să-i opună” mai notează cotidianul francez, cu menţiunea că Emmanuel Macron s-a arătat prudent înainte de plecarea spre Washington. El nu este sigur că îl poate efectiv influenţa pe liderul de la Casa Albă, dar va încerca să obţină de la el mai multă „moderaţie” şi mai multă flexibilitate în privinţa anumitor puncte sensibile.

Le Monde reia în context o remarcă apărută în septembrie 2017 în New York Times sub semnătura lui Roger Cohen. El spunea: „Emmanuel Macron încarnează ultima şansă veritabilă a aliaţilor Americii de a limita latura apocaliptică a naturii interioare a lui Donald Trump.”