Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de sunete, zgomote şi ambianţe, puse la dispoziţie de BBC; ce auzim din România?

bbc.jpg

Image source: 
www.toolfarm.com/blog/entry/freebie_a_variety_of_sound_effects_from_bbc

BBC le-a făcut o surpriză uriaşă amatorilor de sunete. Celebrul radio britanic a pus on-line nu mai puţin de 16.000 de efecte sonore, sunete bizare şi alte înregistrări din biblioteca sa sonoră. O adevărată mină de aur pentru producătorii de radio sau muzicieni.

Miile de sunete, efecte sonore sau ambianţe se pot descărca gratuit în format «wav». Motorul de căutare pus la dispoziţie de BBC este foarte bine făcut, ergonomic şi performant. Doar timp îţi trebuie ca să asculţi, să selecţionezi şi apoi să descarci ce vrei. Zgomote de paşi, ţipete de animale sau de copii, ambianţe urbane – categoriile de sunete puse la dispoziţie par infinite.

Am căutat deci să vedem ce se găseşte sub numele generic «Romania». BBC a repertoriat 35 de sunete diferite în această categorie. Toate sunt extrem de clar şi detaliat documentate. «Ambianţă agitată a unei străzi cu tramvaie, din anii ’60, la o oră de vârf» este primul exemplu ales.

Nu doar mijloacele de transport în comun i-au interesat pe cei de la BBC. Avem şi zgomotul unei Dacii – «maşina naţională a României» precizează britanicii. Ni se mai spune că putem auzi «demarajul, condusul rapid pe un drum uscat şi oprirea maşinii».

Avem la dispoziţie şi «o Dacie, în trafic, dar pe o zi ploiasă şi un poliţist fluierând». Există bineînţeles şi sunete de clopote din România în biblioteca BBC ca şi ambianţa din Gara de nord – «holul clasa întâi» - precizează BBC fără a ne da însă anul înregistrării.

Radioul britanic are mii de sunete de animale. Unele dintre ele, originare din România cum ar fi nişte porci, înregistraţi pe când mănâncă.

In fine, ca să nu ne imaginăm că universul sonor BBC se reduce doar la sunete din România, am găsit ambianţa pe străzile Parisului într-o zi de manifestaţii – iarăşi nu ni se precizează anul dar ni se spune că auzim «grenade lacrimogene».

Mult mai dramatică era atmosfera la Londra în timpul bombardamentelor naziste. Se pot auzi – prost – nu doar cum explodează două bombe dar şi raidurile aeriene.

In fine, ca să terminăm pe o notă mai veselă, ambianţa dintr-o creşă în care se joacă nişte copii de 2-3 ani. Inregistrarea a fost făcută «în noiembrie 1968» precizează BBC.

In afară de precizările privind condiţiile şi locul unde au fost realizate diversele înregistrări, BBC dă de fiecare dată şi lungimea exactă a sunetelor – care variază de la 2 secunde la mai multe minute.

Fiecare pasionat sau persoană interesată poate utiliza respectivele sunete cum doreşte şi gratuit: pentru o creaţie muzicală, o ficţiune sonoră, un proiect pedagogic sau o cronică de radio. Doar folosirea comercială a înregistrărilor trebuie să fie supusă unei autorizaţii speciale.

Mii de sunete, zgomote şi ambianţe, puse la dispoziţie de BBC; ce auzim din România?
1312