Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce relaţia Trump-Macron este una «specială»?

trump-macron.jpg

Presedintele american, Donald Trump, si omologul sàu francez, Emmanuel Macron
Presedintele american, Donald Trump, si omologul sàu francez, Emmanuel Macron
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, soseşte luni la Washington pentru o vizită de stat de trei zile. Liderul de la Paris este primul străin primit în vizită de stat – cel mai înalt rang protocolar – de când a sosit Donald Trump la Casa albă. O onoare care demonstrează încă odată proximitatea afişată între cei doi preşedinţi. Înaintea sosirii sale la Washington, Macron a acordat un lung interviu – în engleză – canalului Fox News, încă un «semn de amiciţie» faţă de omologul său american.

O jumătate de oră de interviu, în engleză, acordat lui Chris Wallace, unul dintre cei mai buni jurnalişti de la Fox News, canalul preferat al lui Donald Trump. «Emmanuel Macron şi-a pregătit în mod foarte abil terenul înainte să aterizeze la Washington» notează Le Figaro. Ziar conservator care remarcă faptul că «în câteva luni, cuplul Trump-Macron a înlocuit tandemul Obama-Merkel care structurase relaţiile transatlantice timp de opt ani».

În cursul interviului de pe Fox News, înregistrat vineri la Palatul Elysée, dar difuzat 48 de ore mai târziu, preşedintele Franţei explică de ce relaţia sa cu Trump este una «specială». «În primul rând pentru că amândoi suntem nişte outsideri, nu facem parte din sistemul politic tradiţional. În al doilea rând, suntem pe aceeaşi lungime de undă în dosarele internaţionale importante cum ar fi combaterea terorismului şi lupta anti-Daech. În fine, avem o relaţie personală puternică» spune Emmanuel Macron, iar anturajul acestuia subliniază că cei doi preşedinţi vorbesc la telefon săptămânal.

Înţelegerea bună între doi politicieni pe care aproape totul îi desparte – începând cu diferenţa de vârstă, 30 de ani - poate surprinde. Macron este un intelectual pro-european şi liberal. Trump este un om de afaceri, naţionalist şi protecţionist. Analişti intervievaţi de RFI spun însă că ar exista o «metodă Macron» ce se poate rezuma astfel : «nicio critică directă şi fixarea unor linii roşii. Refuzul francezului de a renegocia acordul de la Paris privind clima, este o astfel de linie roşie».

Apoi, preşedintele Franţei profită de un context european foarte special, care îi este extrem de favorabil, şi anume cvasi-absenţa de pe eşichier a aliaţilor tradiţionali ai americanilor pe bătrânul continent. Cancelara germană Angela Merkel – aşteptată la Washington imediat după plecarea lui Macron, dar nu în regim de vizită de stat – este slăbită politic la acest început de nou – şi ultim - mandat al ei. În Marea Britanie, Theresa May este ocupată cu Brexit-ul, ţara ei nemaijucând azi rolul de punte între UE şi SUA. Macron profită deci de acest vid, situaţie care-l poate transforma într-un soi de «interpret al lui Trump în Europa» cum spune un specialist citat de RFI.

Emmanuel Macron se vrea un purtător de cuvânt al Europei şi al intereselor ei

Pe plan comercial, Uniunea europeană are răgaz până pe întâi mai – adică încă o săptămână – ca să negocieze neplata taxelor americane pe oţel şi aluminiu, o măsură pe care liderul de la Washington a decis s-o impună în martie. «Nu faci un război comercial cu aliaţii tăi» a repetat Emmanuel Macron.

Alt dosar sensibil este cel nuclear iranian. Pe 12 mai, Donald Trump trebuie să anunţe dacă restabileşte sau nu o serie de sancţiuni contra republicii islamice, lucru care ar putea arunca în aer acordul nuclear semnat în 2015. Un acord pe care Franţa – dar şi alţi europeni – vrea să-l salveze. «Acordul nu este perfect, dar nu am un plan B. Trebuie deci să păstrăm actualul cadru care este mult mai bun decât o situaţie de tip nord-coreean», spunea Macron în interviul de la Fox News.

În fine în relaţia cu Vladimir Putin, Macron pledează pentru o prietenie franco-americană solidă în faţa liderului de la Kremlin. «Nu trebuie să fim deloc slabi cu Putin. Dacă suntem slabi, el profită. În plus, produce multe fake news – ştiri false – şi are o puternică propagandă cu care caută să ne fragilizeze democraţiile pentru că e convins că aşa e bine pentru ţara lui. Este obsedat să se bage în democraţiile noastre. Îl respect însă pe Putin, îl cunosc şi vreau să lucrez cu el cunoscând toate aceste lucruri» preciza liderul de la Paris în interviul acordat confraţilor noştri americani.

Vizita lui Emmanuel Macron, trecând peste aceste considerente diplomatice, îi va permite liderului francez să-şi impună şi mai bine statura internaţională, prezentându-se direct americanilor. Într-adevăr, preşedintele francez se va adresa miercuri dimineaţă Congresului american reunit la Washington. Un discurs de cel puţin o jumătate de oră, în limba engleză, lucru fără îndoială pe placul aleşilor dar şi al locuitorilor de peste Atlantic.

De ce relaţia Trump-Macron este una «specială»?