Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armenia: Premierul Serge Sarkissian demisionează

armenii_au_cerut_pe_strazile_din_erevan_demisia_premierului_serge_sarkissian_23_aprilie_2018.jpg

Armenii au cerut pe strazile din Erevan demisia premierului Serge Sarkissian, 23 aprilie 2018
Armenii au cerut pe strazile din Erevan demisia premierului Serge Sarkissian, 23 aprilie 2018
Image source: 
REUTERS/Vahram Baghdasaryan/Photolure

Fostul preşedinte armean Serge Sarkissian, recent numit prim-ministru, şi-a prezentat luni demisia după 10  zile de proteste în care s-au mobilizat împotriva lui zeci de mii de persoane. «Demisionez din funcţie » – posta luni dimineaţă Serge Sarkissian pe site-ul oficial al guvernului.

Serge Sarkissian a fost preşedinte între 2008 şi aprilie 2018.

În vârstă de 63 de ani, el se află în prim planul politicii armene încă de la independenţa ţării, în 1991. Militar, participă la conflictul armeano-azer, primul conflict interetnic din fostul spațiu al Uniunii Sovietice. De altfel aici şi-a dobândit aura: a jucat un rol în procesul de pace, în calitate de şef al forţelor de apărare.

Serge Sarkissian a ocupat toate posturile importante, uneori chiar şi simultan: ministru de Interne şi al Securităţii Naţionale, şef al Consiliului de Securitate, ministru al Apărării, prim-ministru şi preşedinte începând cu 2008. Are o experienţă enormă în materie de politică internă în chestiunea Nagorno-Karabah – teritoriu disputat şi în prezent.

Pe scena internaţională, Serge Sarkissian s-a apropiat de Rusia, care dispune de o bază militară în Armenia. Nu a rupt legăturile cu Uniunea Europeană şi nici cu Statele Unite. O politică necesară pentru această ţară de 3 milioane de locuitori şi o diaspora de aproximativ 10 milioane de oameni.

Toate alegerile din ultimii 10 ani au fost acompaniate de ample proteste de stradă, amintesc experţii. În februarie 2008, după prima sa alegere ca şi preşedinte, manifestaţiile s-au soldat cu 10 morţi.

De această dată, manifestaţiile s-au derulat timp de zece zile pe străzile de la Erevan, dar şi în alte mari oraşe. Nominalizarea lui Serge Sarkissian în postul de premier a fost cireaşa de pe tort care a scos în stradă zeci de mii de oameni nemulţumiţi de cum arată ţara lor: corupţia şi monopolul public în economie care face imposibilă dezvoltarea IMM-urilor. Corupţia în poliţie şi justiţie este generalizată. De altfel, un grup de militari s-a alăturat protestelor, potrivit ministerului armean al Apărării care a promis că va lua măsuri împotriva acestor soldaţi care făceau parte dintr-o brigadă de menţinere a păcii.

Nivelul sărăciei era în 2016 de aproape 30% comparativ cu 27 de procente în 2008, potrivit Băncii Mondiale iar venit naţional brut, pe locuitor, stagnează la aceeaşi cifră de acum 10 ani.

În timp ce Constituţia Armeniei interzice preşedintelui să aibă mai mult de 2 mandate, Serge Sarkissian a votat în 2015 o reformă controversată prin care puterea revine premierului iar preşedintele are doar o funcţie protocolară. Atunci, el promisese că nu va candida la şefia guvernului.

Pe 17 aprilie, deputaţii l-au numit premier, ceea ce însemna că poate rămâne indefinit la putere. În ciuda demisiei, Serge Sarkissian nu părăseşte neapărat scena politică deoarece formaţiunea sa – Partidul Republican - este majoritară în Parlament.