Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci ani de mariaj pentru toţi

40.000_de_cupluri_gay_s-au_casatorit_in_ultimii_cinci_ani_in_franta.jpg

40.000 de cupluri gay s-au casatorit in ultimii cinci ani in Franta
40.000 de cupluri gay s-au casatorit in ultimii cinci ani in Franta
Image source: 
RFI

În Franţa, 40.000 de cupluri formate din persoane de acelaşi sex s-au căsătorit în cei 5 ani de când există o lege în acest sens. O cifră ce reprezintă 3,5 % din ansamblul căsătoriilor.

Parlamentul francez adopta în aprilie 2013 o lege prin care persoanele de acelaşi sex se pot căsători civil. Un vot acordat după luni întregi de intense manifestaţii. Peste un milion de oameni au protestat în stradă pentru a bloca această lege.

Ea a fost însă promulgată de preşedintele de atunci, François Hollande. Care, în week-end declara că dacă are vreodată regrete este că a lăsat dezbaterile pe acestă lege să dureze prea mult: aproape un an.

Astfel că, de cinci ani cuplurile de homosexuali din Franţa se pot căsători şi adopta copii. În 2017 au fost celebrate şapte mii de căsătorii dar vârful a fost înregistrat în 2014 şi 2015 – peste 10.000, anual. La Paris se căsătoresc cei mai mulţi homosexuali – în capitală mariajul între persoanele de acelaşi sex reprezintă aproape 10% din totalul căsătoriilor.

Pentru France Presse, fostul deputat socialist şi raportor al textului de lege, Erwann Binet, spune că nu se aştepta la o aşa opoziţie importantă. După cinci ani, cei care s-au opus atunci oficializării căsătoriilor gay acum preferă să îşi axeze discursul asupra luptei împotriva reproducerii umane asistate, pe fondul îngrijorărilor bioetice.

"Opozanţii s-au liniştit după ce au văzut că insituţia căsătoriei a continuat să fie ceea ce în realitate era deja de ani – o manifestare a bucuriei în jurul unui cuplu care se iubeşte, indiferent că sunt de acelaşi sex sau nu", este de părere Irène Théry, sociolog.

Chiar şi printre opozanţii epocii, mulţi au schimbat direcţia. Alain Juppé şi Edouard Philippe- actualul premier, şi-au exprimat public regretul că au votat împotriva acestui text. Chiar şi şeful republicanilor – Laurent Wauquiez, care a participat asiduu la manifestaţiile împotriva legii, declara ulterior că nu mai doreşte abrogarea textului. Doar Marine Le Pen declara în campania prezidenţială că nu poate accepta legea.

În septembrie 2016, 62% dintre francezii care au participat la un studiu al Institului Naţional de Statistică se declarau defavorabili abrogării legii. Iar potrivit unui raport al asociaţiei SOS Homophobie – în 2016 s-au înregistrat 200 de agresiuni fizice cu caracter homofob – cu 20% mai multe decât anul anterior.

Mariajul gay nu mai reprezintă un subiect de dezbatere în prezent susţin chiar şi reprezentanţii unor ong-uri care au militat ani buni împotrivă. Unii mai cer totuşi abrogarea legii, fără retroactivitate însă. Ïn schimb energia este acum canalizată împotriva oficializării reproducerii umane asistate pentru toate femeile care doresc acest lucru.

De altfel Franţa a deschis anul acesta dezbaterea asupra bioeticii.  Sase luni de dezbateri pentru ca la finalul anului să fie alcătuită o lege care să reglementeze modul în care o persoană poate lua naştere ori poate deceda. 

În prezent, în Franţa pot recurge la procrearea medicală, cuplurile heterosexuale infertile, cuplurile de femei ori femeile singure. Întrebarea este dacă procedura ar trebui să fie accesibilă tuturor celor care doresc să aibă un copil. Mii de femei franceze, singure sau în cuplu recurg la procrearea asistată, în afara graniţelor. Medicii au admis public faptul că şi-au orientat pacientele către clinici din străinătate. Comitetul Consultativ Naţional de Etică s-a declarat în favoarea acestei deschideri în iunie 2017.

Reprezentanţii bisericii şi conservatorii se opun naşterilor artificiale. La fel cum se opun chestiunii mamelor purtătoare – fie pentru un cuplu de bărbaţi ori pentru unul heterossexual dar în care femeia nu poate avea copil.