Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imami francezi denunţă antisemitismul şi terorismul din Franţa

immai.jpg

Imami care participà în iulie 2017 la un "mars contra terorismului" prin mai multe tàri europene
Imami care participà în iulie 2017 la un "mars contra terorismului" prin mai multe tàri europene
Sursa imaginii: 
france24.com/Romain Caillet

Un grup de circa 30 de imami francezi publică un lung articol în paginile ziarului Le Monde. Religioşii musulmani denunţă în acest text antisemitismul şi terorismul din Franţa.

Semnatarii încep prin a-şi exprima «compasiunea» pentru concetăţenii lor «atinşi direct sau indirect de terorism şi de crimele antisemite care au lovit orbeşte ţara noastră».

Cei circa 30 de imami îşi justifică apoi astfel intervenţia mediatică. «Situaţia a devenit tot mai greu de suportat pentru noi. Apoi, orice tăcere a noastră ar fi de acum încolo semn de complicitate şi deci de vinovăţie. Ca şi francezi, suntem indignaţi şi atinşi de terorismul oribil care ne ameninţă pe toţi. Suntem indignaţi şi ca musulmani pentru că suferim, ca mulţi alţi musulmani paşnici, de faptul că religia ne-a fost confiscată de nişte criminali. În fine, ca imami şi teologi, suntem indignaţi când vedem că islamul a căzut în mâinile unui tineret ignorant şi perturbat. De mai bine de două decenii încoace, lecturi şi practici subversive ale islamului bântuie în sânul comunităţii musulmane generând astfel anarhie religioasă. O situaţie canceroasă la care, din păcate, anumiţi imami au contribuit s-o creeze, adesea inconştient».

Imamii avertizează în continuare «contra tentaţiei mortifere» proferate de aşa-zişii martiri. «Martir este cel ucis pe nedrept sau brusc, nu cel care caută moartea şi o provoacă» insistă religioşii musulmani. În opinia lor, «islamul este înainte de toate o aspiraţie spirituală şi nu o ideologie identitară şi politică».

În finalul textului lor, cei 30 de imami lansează un apel în favoarea unui «discurs împăciuitor, calm şi care să reziste populismului comunitar şi cererilor de supradoze religioase». Totodată, semnatarii le cer francezilor şi în particular intelectualilor şi politicienilor «să dea dovadă de discernământ. Practicile criminale revendicate în numele islamului ar putea confirma anumite clişee gravate în mintea oamenilor. Unii déjà au profitat ca să arate cu degetul o întreagă religie şi nu ezită să afirme în public sau în presă că însuşi Coranul cheamă la omor. Imamii singuri nu pot da soluţia problemelor. Sunt confruntaţi cu noi forme de religiozitate pe care formarea lor teologică nu le-a prevăzut. Mediul virtual este în plus o sursă de religiozitate versatilă şi imprevizibilă. De aceea îi chemăm pe toţi imamii iluminaţi să se angajeze în spaţiul virtual pentru a ţine contra-discursuri care să prevină orice formă de extremism ce ar putea duce direct sau indirect la terorism» îşi încheie textul din Le Monde cei 30 de imami.

Apelul vine la nici două zile după ce în paginile cotidianului Le Parisien a apărut un lung «manifest contra noului antisemitism» semnat de circa 300 de personalităţi. Virulentul text, la originea unei polemici, denunţă «radicalizarea islamistă» şi faptul că în anumite cartiere franceze se practică o «epurare etnică». Marea moschee din Paris a protestat contra unui «proces nedrept şi nejustificat care se face tuturor musulmanilor».

 
Imami francezi denunţă antisemitismul şi terorismul din Franţa