Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daune materiale de cel puţin un milion de euro în universităţile franceze blocate de studenţi

20180420_175458.jpg

Sediul Tolbiac al universitàtii Sorbona, imediat dupà evacuarea sa de càtre fortele de ordine pe 20 aprilie 2018
Sediul Tolbiac al universitàtii Sorbona, imediat dupà evacuarea sa de càtre fortele de ordine pe 20 aprilie 2018
Image source: 
Vasile Damian

Continuă mobilizarea studenţilor francezi contra reformei accesului la universitate. Potrivit principalului sindicat studenţesc, Unef, mai bine de 20 de facultăţi ar mai fi blocate sau perturbate de manifestanţi. Altele au fost evacuate cu forţa iar guvernul a începe să evalueze daunele. Factura riscă să fie piperată.

Mese şi scaune distruse, calculatoare scoase din uz, ziduri inscripţionate sau murdărite, alte materiale pedagogice la pământ - numeroase pagube s-au înregistrat în urma manifestaţiilor şi ocupării mai multor universităţi franceze în ultimele săptămâni.

La universitatea din Montepellier, pagubele provocate serverelor informatice sunt evaluate la 300.000 de euro. La Tolbiac, unul din sediile pariziene ale universităţii Sorbona, evacuat vinerea trecută, direcţia mai face socoteli dar potrivit unei prime evaluări, daunele ar fi undeva între 200 şi 300.000 de euro. În fine, la Toulouse, universitate complet refăcută acum câţiva ani contra 300 de milioane de euro, responsabilii încă nu au început calculele.

Frédérique Vidal, ministrul francez al Învăţământului superior, a estimat că totalul daunelor provocate de blocarea facultăţilor şi de tinerii recalcitranţi şi adesea cu cagule pe cap, va depăşi milionul de euro. O serie de preşedinţi de universităţi au decis să depună dealtfel plângere în faţa justiţiei iar la Paris, poliţia a deschis déjà o anchetă după eliberarea sediului de la Tolbiac.

De partea lor, liderii sindicali de la Unef spun că majoritatea protestelor au fost paşnice iar acum guvernul nu încearccă decât să decredibilizeze mişcarea studenţească.

Daune materiale de cel puţin un milion de euro în universităţile franceze blocate de studenţi